10 september 2010

Het herstel van een heidebrand

Snel herstel van heide en grassen na een heidebrand

In een eerder Blog liet ik de troosteloze vlakte zien die was achtergebleven na een heidebrand. Maar nu, enkele maanden later begint de natuur zich te herstellen; fris groen steekt het kopje op, konijnen graven holen in het vrijgekomen zand. Het zwart is afgespoeld door de regen en de wind; het ziet er al een stuk anders uit dan begin van de zomer. Insecten zag ik nog niet zo veel tussen de beginnende struikjes, maar heide en gras waren volop aanwezig. Ik zal dit stukje de komende maanden en jaren in de gaten proberen te houden en daar via dit Blog wat over te vertellen. Vooral hoe de mieren terug gaan komen vind ik interessant. Ongeveer in dit gebied heeft de mierenwerkgroep NL een inventarisatie gedaan. Dat was op mijn instigatie omdat ik in dit gebied erg veel verschillende soorten had waargenomen. Destijds werd de excursie wreed afgebroken door een enorme regenbui.
Posted by Picasa

2 opmerkingen:

Azgrut zei

De natuur hersteld zich altijd. Wij mensen vinden ons wel heel wat dat wij de natuur in het westen volledig onder controle hebben, maar stiekem is dat niet zo. Bomen, planten en dieren knopen altijd de strijd aan met steden om verloren gebied terug te winnen. Vaak falen ze hierin maar de natuur is geduldig. Kijk maar naar foto's van Tsjernobil. De hele stad is weer een groene massa geworden.

11Science zei

Dank voor je antwoord Azgrut. Ik zie zelfs hier in mijn straat dat de natuur de strijd aanknoopt ondanks dat de mensen er tegen strijden. Daar zal ik een Bloggie aan wijden.