27 september 2010

Zuur brood op de Overtoom

Eindelijk gelukt! Al jarenlang probeer ik om zuurdesem brood te bakken. Valt niet mee; het is òf niet zuur, òf niet gerezen, òf lijkt nergens op. Maar nu heb ik dan werkelijk een brood zoals ik dat wil hebben. Of anderen het lekker vinden is maar de vraag; het is uitgesproken zuur.
In 1969 woonde ik met mijn toenmalige echtgenote op de Overtoom in Amsterdam. Ik studeerde nog en we woonden op een vrijwel niet warm te krijgen zolderkamer met uitkijk op de Hollandse Manege. Die staat er nog steeds in haar volle pracht, maar onze zolderkamer is met het huis verdwenen en inmiddels staat er nieuwbouw. Achter de Overtoom was de Zocherstraat met een Reform winkel en die verkocht heerlijk zuur brood. Van Loverendale meen ik. We kochten dat toen al en vooral met roomboter, ham en spiegelei was dat een verrukking. En dat heb ik vanmiddag weer eens gegeten. Ouderwets smullen en ik moest denken aan die koude zolderkamer waar het al met al toch best een leuk begin was, inmiddels 41 jaar geleden.
Over de bereiding van zuurdesembrood zal ik later nog wel wat meer vertellen. McGee schrijft er uitgebreid over en van een mede-foodie kreeg ik ooit de receptuur voor het "onderhoud" van zuurdesem.

Geen opmerkingen: