17 september 2010

Geen geleersuiker meer!


De herfst brengt niet alleen paddenstoelen maar ook bramen, vlierbessen en frambozen in het wild om lekker jam van te maken. Terwijl het af en toe stevig regende zijn Roos en ik eropuit getrokken en op een plaats, waarvan we een paar dagen tevoren hadden ontdekt dat er volop rijpe vlierbessen aan de struiken zaten, hebben we wel zo'n vier kilo bessen geoogst. En er hing nog veel meer. Lekker in de natuur bezig zijn, dat trekt ons beiden toch wel het meest! Terwijl de één de takken naar beneden trok knipte de ander de trossen af en toen we voldoende trossen hadden geplukt hebben we op het bankje in de buurt samen de bessen afgerist. Ook dat ging in samenwerking en al snel was de enorme zak met trossen gereduceerd tot een grote zak met bessen. Thuisgekomen realiseerde ik me niet dat het sap weleens uit de zak kon druppelen; dat zag ik pas in de keuken. Het leek in het trappenhuis wel of er iemand met een bloedneus naar boven was gelopen, dus maar snel alles schoongemaakt.
Vanmorgen in porties de bessen tot jam gekookt. Dat doe ik nog ouderwets zonder conserveringsmiddelen; daar heb ik de dood aan. Gewoon met 50% suiker en extra pectine; de suiker in die hoge concentratie is een uitstekend conserveringsmiddel.
Tegenwoordig kun je geleersuiker kopen "voor halfzoete jam". En inderdaad, daar zit een e-nummer in als conserveringsmiddel. En dat mot ik niet. Maar gelukkig kon ik op de markt bij de Veenendaalse Reform kraam gewoon ouderwets pectine kopen, dus geen geleersuiker meer!
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: