Op advies van een prominent Slow Food lid heb ik vorig jaar een poosje meegekeken en mee gediscussieerd op www.foodlog.nl. In die tijd speelde die rare discussie over uitscheiding van methaan en kooldioxide door koeien. De uitscheiding van deze broeikasgassen werd zelfs door het ministerie als een majeur probleem beschouwd. Mijn broek zakte er van af. Een enkele deskundige probeerde wanhopig om op het forum de onkundigheid van velen te compenseren door aan te geven dat alle kooldioxide die door koeien in de vorm van scheten en boeren wordt losgelaten, eerst werd gefixeerd door zonlicht in de groene planten die door de koeien worden gegeten. Het netto resultaat is natuurlijk 0. Maar het methaan?! Natuurlijk is methaan een broeikasgas en zelfs nog sterker dan kooldioxide. Alleen wordt het in de atmosfeer geoxideerd tot kooldioxide. Het netto resultaat is dus echt 0. Maar ja, al die machines die rond de mestverwerking en transport nodig zijn, die gebruiken als energiebron natuurlijk wel fossiele brandstoffen en dat veroorzaakt wel degelijk een toename van de atmosferische kooldioxide. Maar daar ging het nu even niet over?!
Een idioot kwam zelfs met het voorstel om koeien te gaan fokken die helemaal geen pens meer hebben. En nu zit hem het schitterende van dit huisdier juist in die pens, waarin de voor-vertering door bacteriƫn van het ruwvoer, het gras of hooi plaats vindt. Herkauwers zijn door dit ingenieuze systeem van symbiose met bacteriƫn in staat om slecht verteerbaar planten-materiaal als voedsel te gebruiken. En dat voordeel zou je weg moeten Mendelen?? De onwetendheid van vele mee-kakelaars begint me zwaar te vallen. Toen ben ik ook maar gestopt met dat foodlog.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten