21 september 2010

Is NL v.w.b. smaak nog te redden?

De Italianen gaan voor lekker eten en de gemiddelde  Nederlandse consument gaat toch vooral voor goedkoop.
Het gevolg is dat alleen grootschalige producenten, zeg de voedingsindustrie het redt. SF probeert wel het tij te keren, maar praktisch is dat heel erg moeilijk. 
De invloed van SF is waarschijnlijk gebaseerd op de verhalen van Petrini, zeker wat mijn generatie betreft. Petrini werd door Time in het jaar 2004 onderscheiden als hero. 

Kunnen wij de echte producenten niet helpen? Het zijn kleine ambachtslieden die het heel druk hebben met de productie en te kleinschalig om uitgebreid aan marketing en zelfs maar aan sales te doen. Zo'n bezoek aan een markt kost hen te veel tijd. Anderzijds komen de normale klanten niet naar de boerenwinkeltjes toe als die te ver uit de buurt zijn. Maar erger nog is dat het publiek vaak niet eens meer weet hoe de oorspronkelijke smaken van levensmiddelen waren, dus zonder toevoegingen. Moeten we hier als SF niet eens iets aan doen? 

Moet SF ook niet eens inventariseren wat er nog is? Soms denken we wel dat er nog iets over is, maar dat is dan net alsof. Denk aan de boerenkaas. Je hebt de onvolprezen Remeker kaas en natuurlijk ken ik de kaas van zuivelboerderij "Boom en Bosch" in Groenekan. Alle kenners zijn het erover eens dat je hier kaas kunt verkrijgen zoals boerenkaas moet zijn: vol van smaak, met een specifieke textuur. Maar er moeten (veel) meer adresjes zijn voor ouderwetse boerenkaas dacht ik zo.
Maar dan denk ik aan de kaas die ik een keer bij een zelfkazende boer kocht en die werkelijk vreselijk smaakte. Alle drie de plakjes die ik proefde waren gewoon onsmakelijk en smaakten veel slechter dan fabriekskaas. Inmiddels heb ik bij drie boeren kaas van de boerderij gekocht en ze smaakten alle drie nergens naar en slechter dan fabriekskaas. Eén van die producenten was zelfs lid van SF?! Ik word daar heel droef van. Zou graag van anderen horen of zij nog goede adressen voor boerenkaas kennen.

Zou dat inventariseren van wat er nog is een taak zijn voor SF? Het in kaart brengen van de echte, deskundige ambachtelijkheid. Volgens mij is de achteruitgang door de "vooruitgang" zo enorm dat dat een onmogelijkheid is. En is die smaak kennis binnen SF nog wel aanwezig? Het is niet voor niets dat Petrini een Universiteit van de smaak heeft gestart. 

1 opmerking:

torketyl zei

Aan de andere kant is er dus die andere producent die wel die heerlijke kaas maakt; noem die ook even, anders lijkt het net een pleidooi voor fabriekskaas