26 november 2023

De zwarte met het witte hart

 


Bij het dinertje vorige week, dat ik voor de twee jonge echtparen had georganiseerd liet Anna een stapeltje boeken voor mij achter, inclusief leesadvies. Een mij onbekend boek van Arthur Japin was daarbij en dat trok mij direct. In een eerder leesadvies van Anna had ik mijn kennismaking met Japins' schrijfkunst kunnen opdoen, "Vaslav" over de beroemde Russische danser Nijinski was in dat boeiende boek de hoofdpersoon. Heb het met genoegen gelezen en was vooral onder de indruk van de meeslependheid waarmee deze op feiten gebaseerde geschiedenis was beschreven.
Het nu voorliggend boek beschrijft eveneens een ware geschiedenis van twee donkere jongens uit de binnenlanden van Afrika, zonen van een aldaar heersende koning die als een soort onderpand dienen voor een op slinkse wijze afgesloten contract van de NLse overheid met de aldaar heersende koning met als doel om ondanks de opheffing van de slavernij toch Afrikaanse werkkrachten als zodanig te werk te kunnen stellen in Suriname; deze ongeletterden werden zgn. vrijgekocht en vervolgens verplicht om een contract te tekenen dat feitelijk een vrijwillige overgang naar een vorm van slavernij vormde. Tja zo deed de overheid dat in vroeger tijden, amper 150 jaar voor heden.
 De gang van de twee zwarte prinsen, die als geschenk aan koning Willem I werden beschouwd in de Hollandse maatschappij wordt prachtig beschreven door Japin en dat op basis van nog aanwezige correspondentie en rapporten van de overheid. Fascinerend, ontroerend, maar vooral ook beschamend en helaas herkenbaar.

Geen opmerkingen: