17 november 2023

De laatste hand leggen

 

De laatste hand leggen

Nu de laatste voorbereidingen voor het diner van morgen. Het boekje van Wina Born er maar weer eens bij gepakt en hup met de geit. Ui gebakken met knoflook, appel en kerrie en daar de in blokjes gesneden lamsvlees aan toegevoegd, wat bouillon van een blokje toegevoegd en laten pruttelen en tot slot af laten koelen voor morgen.
Voor de bereiding van de erwtensoep de varkensbouillon tot koken gebracht en de groenten gesneden, eerst uit en prei, wortel, knolselderie en twee aardappelen alles heel fijn gesneden en in de hete vloeistof laten glijden. Tot slot de spliterwten en nog wat extra zout. Rustig aan de kook gebracht en pakweg 2 uur op uiterst laag vuur laten garen. Na afloop proefde ik alvast, viel me tegen, maar snert moet eigenlijk een volle dag rusten om op smaak te komen. Zal dus wel goed komen morgen.
Ach, daarbij schoot mij een oude herinnering te binnen, decennia geleden hebben Lien en ik een keer bij mijn grootouders in Zaandam gegeten, het zal rond 1967 zijn geweest, schat ik zo. Normaliter kon oma Sientje erg lekker koken, maar inmiddels was zij door ouderdom onzeker geworden en had erwtensoep gemaakt en op te hoog vuur opgewarmd zodat ze lichtelijk was aangebrand en er stukken zwart door de soep dreven. Was niet echt smakelijk, opa mopperde niet maar vond het duidelijk vervelend. Vind het nog altijd een trieste zaak voor mijn lieve grootmoedertje. 

Geen opmerkingen: