18 november 2023

De grote dag, het diner

 

V.l.n.r. Anna, Marjorie, Hugo en Mike

De pilau voor de curry moest nog gemaakt worden, was snel op orde en de curry zelf moest nog afgemaakt worden met een beetje yoghurt en wat doorkoken. De erwtensoep was inderdaad goed op smaak gekomen, misschien een beetje dun uitgevallen, volgende keer wat meer spliterwten, gewoon een heel pak! Ze kunnen komen. En keurig op tijd ging de bel en vlak achter elkaar kwamen  eerst Amma en Mike, ik hielp hen uit de jassen we babbelden wat in de hal, waarop Anna zei dat we Roos niet moesten laten wachten, maar die was er helemaal niet, moest ik verduidelijken, ze kwam pas rond acht uur, ze had een heel zangfestijn vandaag in Arnhem. En toen Hugo en Marjorie. Ze begonnen direct als echte leeftijdsgenoten met elkaar te babbelen en ik voelde al dat het zou klikken met die vier. Ik installeerde hen in de lekker warme kamer en zorgde voor koffie en thee. En ja, voor koekjes die ik vanmorgen nog snel bij van Ingen, de banketbakker in het dorp had gehaald.
Ze hadden "de zorg", mijn stoel, de oude stoel nog van mijn moeder voor me vrijgelaten. Ik zat vanuit m'n stoel in alle rust te genieten van hoe de vier, voorheen voor elkaar onbekenden van gedachten wisselden, ik hoefde het gesprek niet op gang te brengen of te houden, wat een plezier!
Ik had de tafel alvast ingericht en de borden stonden op te warmen in de oven. Zo rond half zeven gingen we aan tafel, ik had snert en curry op tafel gezet en de chutney die ik van Katrien had gekregen. Eerst nam iedereen een bord snert en daarna kwam ook de curry aan de beurt. Het was toch een portie gezellig, deze ouwe man zat erg te genieten, het liep als een zonnetje. Rond acht uur kwam Roos binnenzeilen, gelukkig was er nog wat snert voor haar, de curry was op maar er was nog flink wat pilau/rijst en ze at de restjes. Intussen maakte ik vla van een liter melk, dus dubbel recept, had ik niet eerder gedaan, maar het lukte wonderwel. En ook dat ging schoon op!
We ruimden alles naar de keuken: "komt morgen allemaal in orde", ik nam mij voor om morgen de afwas te doen. Onder druk van Hugo gingen we van tafel en in de zithoek verder, koffie, thee, biertje bij, glaasje wijn, sinaasappelsap of water. Gelukkig had ik voor de zekerheid ook een zak "macadamia mix", althans wat er nog van over was, is zo onweerstaanbaar lekker dat ik er al wat van had gegeten, had beter wat meer kunnen inslaan, ging ook schoon op. Hugo en Marjorie moesten terug met de bus, Anna en Mike bleven nog even voor de genoeglijke nazit. Na afloop gingen Roos en ik uitgevloerd, maar buitengewoon voldaan lekker slapen.

Geen opmerkingen: