21 november 2023

Meedogenloos ingrijpen

 In deze daily blog heb ik al menigmaal aangegeven dat mijn zorg over het milieu niet van vandaag of gisteren is maar zich al in mijn brein nestelde vanaf ergens in de jaren zeventig toen duidelijk werd dat de toename van CO2 in de atmosfeer tot klimaatverandering zou gaan leiden. De tekenen van die milieu verandering kwamen langzaam maar zeker in beeld, in NL een aantal abnormaal warme zomers, het maximum aantal wervelstormen tegelijk op de oceanen nam toe weet ik nog. Maar tegenacties om de uitstoot te beperken, zelfs om op het gebied van alternatieve energie wetenschappelijk er krachtig tegenaan gaan was nauwelijks aan de orde. Zeker niet in ons land waar het toch niet zo gek zou zijn geweest om naast Wageningen voor de landbouw en Twente voor innovaties, dat er ook een TU voor ontwikkeling op het gebied van alternatieve energie zou zijn geactiveerd. En dan staat iedereen met een mond vol tanden wanneer China met spotgoedkope zonnepanelen op de markt komt en daar het eigen land mee volzet. En NL, dat met haar beroemde windmolens van de 17e eeuw zich tòch de loef laat afsteken door Denemarken op het gebied van de moderne windmolens.
En dan nu, aldus de Volkskrant die ik vanmorgen voor m'n deur vond liggen - van m'n buurvrouw gekregen - een dringende boodschap van de VN, toch niet de minste wereldorganisatie: "Alleen als de internationale gemeenschap meedogenloos ingrijpt, kan opwarming van de aarde beperkt blijven tot de 2 graden die internationaal als uiterste grens is gesteld."
En dan volgt een hele lamentatie over beloftes als koekdeeg, beloftes over 2030 en 2050 die, als je even je verstand gebruikt duidelijk maken dat die beloftes nooit nagekomen zullen worden. Uitstoot terugbrengen naar 0, wat zijn daar de consequenties van? Vanaf heden al geen vliegtuigreisjes voor de lol, geen particulier gebruik van auto's. geen gas meer om te verwarmen om maar een paar "kleine dingen" te noemen, meedogenloos betekent ook een "1 kind of nog minder" politiek, maar dan wereldbreed, ziet iemand dat gebeuren? Welnee. Er wordt niet eens over gesproken.
Ik zou zo graag een paar economen uit mijn naaste omgeving willen uitnodigen om eens te brainstormen hoe de oververhitte economie van deze tijd zou kunnen worden afgekoeld in plaats van aangejaagd zoals we sinds de aanvang van de industriële revolutie hebben gekend, terugdraaien om eens te beginnen naar het nivo van de jaren vijftig, met de kennis van tegenwoordig moet dat toch mogelijk zijn in combinatie met een eerlijker verdeling op internationale schaal maar ook binnen de diverse maatschappijen. Een mentaliteitswijziging van hebzucht naar collectief denken. Haalbaar? Denk het niet, past niet bij de Homo Sapiens Sapiens blijkt al millennia helaas, maar er moet toch weleens over nagedacht worden vind ik?!
De Neanderthaler die veelal als een domme neef wordt beschouwd heeft miljoenen jaren in harmonie met zijn omgeving kunnen voortbestaan; geeft misschien te denken.  Luistert u ook maar eens naar de bijzonder informatieve Huizingalezing die David van Reybrouck heeft gegeven.

Geen opmerkingen: