12 november 2023

Van Hardenberg naar Mariënberg via Rheeze

 

Als een woeste stroom gaat de Vecht hier voorbij

Vandaag was het gelukkig een droge dag, we hadden gepland om te gaan wandelen van Hardenberg naar Mariënberg, lekker makkelijk met de lijn van Blauwnet die ook op zondag twee keer per uur rijdt. Was voor mij in ieder geval lang geleden dat ik in Hardenberg had gewandeld, het Pieterpad komt daar in de buurt en destijds was ik daar op de terugweg in de trein gestapt. Ik herinnerde me nog dat er een kolonie roeken daar in de bomen zat. En inderdaad, na een korte wandeling door Hardenberg zelf kwamen we in het buitengebied en daar liepen de roeken door het gras, zie je niet zo gek vaak, maar kennelijk zit de kolonie er nog, en waarom ook niet. Verrassend mooi landschap dat me nog wel bekend was van eerdere wandelingen hier zoals het Pieterpad. We kwamen onderweg over de Vecht die door de aanhoudende regen van de afgelopen weken bij de stuw kolkte en ruiste als een echte rivier. We kwamen ook door het fraaie Rheeze, er stond een bankje precies op het moment dat we aan onze boterhammetjes wilden beginnen.
Kunstig rietvlechtwerk

Even later kwam degene die in het huis woonde recht tegenover het bankje kwam even een praatje maken, dat heb je in zo'n piepklein maar fraai plaatsje, we hebben wel eens bij een eerder bezoek aan Rheeze uitvoerig met iemand staan praten die toen in zijn tuin bezig was. Het bankje bleek van deze vriendelijke meneer te zijn en we bedankten hem. Even later gingen we verder en bewonderden het bijzondere rietvlechtwerk op de schuren. We vonden daar zelfs een bushalte van het buurtbusje dat hier door de week tussen Hardenberg en Mariënberg rijdt, halte Ringweg. 
Het bleef de hele dag droog gelukkig en we liepen door naar Mariënberg, bekend terrein, we hebben hier de laatste jaren regelmatig de omgeving bewandeld, meestal richting Ommen. Via het bekende bosje kwamen we weer bij het station waar de trein binnen een half uur kwam om ons op te halen. Onderweg nog gesproken met een mevrouw die haar zoon heen en weer bracht en zo haar weekend besteedde met alle plezier van dien, gezellig met haar kind in de trein. Ze vertelde van het misbruik dat van de trein wordt gemaakt, de lijn is inderdaad bekend van het zwart rijden dat hier veel wordt gedaan, ook nu zagen we het opbrengen van een zwartrijder.

Geen opmerkingen: