28 juni 2023

Uitspraak Richard Dawkins

Gisteravond heb ik nog wat op Youtube zitten kijken waaronder een twee-gesprek van Richard Dawkins en een Amerikaanse astronoom (meen ik). De altijd bescheiden, echt Engelse gentleman Dawkins liet zich regelmatig overschreeuwen door de Amerikaan, maar dat maakte de discussie niet minder interessant hoor, maar het viel mij op. Het onderwerp was het vinden van de "poetry in nature" o.i.d. in ieder geval de schoonheid van de natuurlijke processen en dat ging er diep in hoor.
Op zeker moment noemde de Amerikaan het wonderlijke fenomeen dat er microörganismen zijn in de diepzee die onder onwaarschijnlijke druk en temperatuur leven en toen zei Richard Dawkins iets dat mij zo ontzettend plezierde: "sommigen denken dat het leven onder die omstandigheden is ontstaan" en bij die opmerking veerde ik op, dat is zoals ik mij dat op grond van 40 jaar nadenken over deze kwestie ook tot de conclusie ben gekomen. Ik was helemaal opgewonden over deze uitspraak en heb dat ook aan Roos gemeld die mij aanmoedigde om het dan nog maar eens zorgvuldig uit te schrijven. Heb ik natuurlijk enkele jaren geleden al gedaan. Nu ik het heb herlezen realiseer ik me dat ik er niets aan hoef toe te voegen doch het slechts breder kenbaar moet zien te maken dan slechts via deze blog die niet door wetenschappers wordt gelezen. Ik ben daar erg terughoudend in, maar overweeg nu zelfs om de door mij zeer bewonderde Dawkins zelf rechtstreeks te informeren, maar dat zal wel niet lukken vrees ik.
Ik hoop toch zo dat ik nog tijdens mijn leven te horen zal krijgen dat "de wetenschap" ook langs de door mij bedachte lijn denkt, ben er zo heilig van overtuigd.

Geen opmerkingen: