29 juni 2023

Een veld vol zonnedauw

Eerst aan de koffie


Vandaag excursie met de werkgroep Eilandspolder. Dus weer vroeg uit de veren en ontmoeting met Ab en Rob om 7.30 uur in Edam busstation. Was weer ontzettend gezellig om de mannen weer te ontmoeten, het is zo'n hechte groep geworden in al die jaren dat we dit werk doen. Vandaag was er een nieuw lid, Paul, een ouwe bekende uit de werkgroep Kwadijkse vlot, de werkgroep van Ben Brugge die overigens ook in de Eilandspolder mee harkt. Lekker eerst aan het gebak en de koffie en vort de polder in. Er moest deze keer zelfs een klein perceeltje geharkt worden dus ging er zelfs wat gereedschap mee. 
Kale jonker

Op verzoek van Rob eerst een stuk dat minder resultaat van ons werk toonde, nou daar waren we snel klaar mee. Rob, vergezeld van Ab verdween in het meer dan manshoge riet van het uitgekozen stuk, de rest van het gezelschap geloofde het wel en bleef in de boot, er was van enige ontwikkeling dan ook geen sprake en de heren waren snel weer terug.
St Jansvlinders in copula

De volgende percelen waren schoon tot wonderschoon, één stuk was gewoon helemaal rood op de grond van de zonnedauw, toch wel mijn favoriet onder de planten die wij met ons zweet de gelegenheid geven om zich te handhaven in deze habitat. We zagen een drietal soorten orchissen, de rietorchis, de welriekende nachtorchis en een wespenorchis, men was gepast onder de indruk. Op één van de veldjes moest nog wat riet worden weg geharkt hetgeen in minder dan geen tijd voor elkaar was, kregen we geen natte rug bij.
En tot slot natuurlijk "het genot van Grootschermer", het restaurant waar traditioneel het werkseizoen op gepaste wijze wordt afgesloten. Was weer lekker en knoert gezellig. Ab en Rob brachten mij naar station Overwhere en even later zat ik weer lekker te knikkebollen op de flat. Was een fijne dag geweest. 

Geen opmerkingen: