12 januari 2023

Wilhelm Tell en de Radetzky mars

 Roos had mij erop attent gemaakt dat hedenavond om 19.00 precies de opera Wilhelm Tell van Rossini zou worden getoond op operavision.eu en zo zaten we vanavond ieder vanuit eigen huis naar de opera te kijken en te luisteren. De kwaliteit van beeld en geluid was werkelijk voortreffelijk! Helaas was er geen ondertiteling van de tekst en het verhaal werd mij niet duidelijk vanuit de beelden. De muziek was fraai en daar klonk dat bekende stuk uit deze opera. 
Het begin leek wel een kwartet qua klankkleur, prachtig en zo "fluisterde" ik per Whats-app naar Roos, net of we naast elkaar in de opera zaten. Prachtig begin met als intro een ballet op het wat kleine toneel dat daarna helemaal vol stroomde met de leden van het koor. En daar begon het wat bewegingsarme spektakel met prachtige heldere sopranen en diepe bassen en prachtig orkestwerk. Op zeker moment het enige deel dat ik duidelijk herkende, echt zo'n opwindend deel als "de Walküre rit" van Wagner, in dit geval naar ik op internet zag de Galopp uit Wilhelm Tell. Roos dacht dat het de Radetzky mars was, wat duidelijk niet het geval was. Later heb ik beide nog even beluisterd en in de verte lijken die twee robuuste werken wel enigszins op elkaar.
Van de Radetzky mars vond ik een hele leuke uitvoering met de altijd zo voornaam kijkende dirigent Herbert von Karian zelfs heel ontspannen het publiek bij de uitvoering betrekkend.

Geen opmerkingen: