11 januari 2023

Kerstboomkoorts

 

Na de kerst liggen ze bij het afval.

Inmiddels zijn de kerstperikelen definitief achter de rug, de forse aantallen overbodige kerstbomen moeten het veld ruimen en worden hier in Bilthoven gewoon ergens aan de kant van de weg gedumpt. De gemeente zal binnenkort de hele zooi wel komen ophalen vermoed ik. 
Terwijl ik daarmee werd geconfronteerd toen ik terugreed vanaf het station deed mij aan "vroegig" denken, de tijd dat ik tussen mal en dwaas verkeerde, zo'n 11-15 jaar denk ik. Dan voelde je zo rond de kortste dag van het jaar iets in je opkomen dat naar spanning en rook voelde; er moest licht komen, warmte, vuur en daar hielpen natuurlijk die kerstbomen bij, want ook toen werden er in de kindervakantie kerstbomen opgeruimd en konden we fikkie stoken. Dat voelde als een koorts, buiten in de kou, sneeuw en ijs liep je door de buurten op zoek naar kerstbomen. En hadden we er een paar dan gingen die in de hens. Ook was er, ik vermoed op oudejaarsnacht een groot vuur met kerstbomen op de kruising bij waar wij toen in Amsterdam woonden. Niet zo'n gevaarlijk hoog vuur als in den Haag/Scheveningen, maar toch best een flink vuur. Als jongen vond ik dat reuze spannend, hoorde bij die donkere dagen.
Kom daar nu eens om, kennelijk mag het niet meer althans overal zie ik kerstbomen aan de weg liggen en vuurtje stoken is er niet bij. Zou die drang bij jongens niet meer aanwezig zijn of hebben ze zo veel afleiding met de games dat ook die belangstelling is ondergesneeuwd? Of is het "te gevaarlijk"?

Geen opmerkingen: