05 januari 2023

De verwoesting van onze eigen habitat

 

Oerbos, foto Anna Wonder, Thailand

Alexander von Humboldt ontdekte nog maar 200 jaar geleden dat het ingrijpen van de Europeanen in de voorheen ongeschonden, maar wel door de inheemse mensen al millennia bewoonde en op natuurlijke wijze geëxploreerde gebieden sterk onder druk kwamen te staan waarbij de natuurlijke opbrengst snel minder werd en het aanzien verslechterde. Hij waarschuwde ook toen al voor kortzichtige exploratie van de oneindig schijnende natuurlijke rijkdom van de Nieuwe wereld. Dat proces is helaas op nog veel grotere schaal doorgewoekerd in de Amerika's en wordt op onnavolgbare wijze uit de doeken gedaan door Annie Proulx in haar fabeltastisch goede boek "Schorshuiden". Ik heb het nu voor de tweede keer gelezen en ben opnieuw sterk onder de indruk van de wijze waarop "wij" Europeanen door een niet te begrenzen hebzucht alles verwoesten en verwoest hebben. Ook in de eigen streken is de habitat zodanig onder handen genomen dat er al lang geen natuurlijke habitat meer voorhanden is. Inmiddels is alle in cultuur te brengen grond zodanig met behulp van de chemische industrie verworden tot een kunstmatige voedselproductie waarin slechts het ruim voorhanden zonlicht nog een oorspronkelijk onderdeel van  het natuurlijk proces vormt. En die ontwikkeling is nauwelijks te stoppen zoals heden blijkt.
Met ongebreideld kappen van
bomen met rechte stammen werd
het oerbos verwoest

Maar wat in de Amerika's zowel de habitat als de natuurlijke bewoners, de Indianen is aangedaan tart iedere beschrijving. En zelfs nu nog, zo las ik in de Volkskrant van woensdag 21 december 2022 moeten de restjes van de nog aanwezige inheemse bewoners alle zeilen bijzetten om hun habitat te beschermen voor het kappen van de bomen, het ergste dat je het oerbos kunt aandoen. Lees: "Na 2 eeuwen verdringing was de maat voor dit inheemse volk vol", Gaat over het verzet van het Tla-o-qui-aht volk op Vancouver Island in Canada.
Ik daag de lezers van deze blog uit om het boek "Schorshuiden" te lezen. Roos moest stoppen, zo onpasselijk werd ze van de ellende die de natuurlijke habitat moest ondergaan waarbij de inheemse bevolking vermoord werd als ze al niet bezweken was onder de ziekten van de blanken. 

Geen opmerkingen: