02 december 2020

De saucijzenbroodjes van bakker Bril

Ab zoekt vogels met de kijker

 Een paar dagen geleden vroeg Ab of ik woensdag, vandaag dus, in was voor een wandeling. "Op woensdag?", dacht ik nog even omdat we meestal op zondag gaan.
Vanmorgen in alle vroegte gingen het belletje voor de thee en de voordeurbel op vrijwel het zelfde moment, 5 minuten voor de afgesproken tijd van 8.00 uur; als altijd was Ab ruimschoots op de afgesproken tijd; het was nog donker buiten. Dus even later aan de thee met appeltaart en daarna kwam de aap uit de mouw. De reden voor de doordeweekse dag was gelegen in de openingstijden van bakker Bril in Appen, wijd en zijd bekend vanwege zijn krentenbrood en wat dies meer zij. Al vanaf de eerste keren dat we gingen wandelen op de Veluwe werd bakker Bril genoemd en één keer was dit gezellige winkeltje zelfs open. Bij die gelegenheid hebben we toen Zeeuwse bolussen ingeslagen en Ab gevulde koeken. Overigens had ik de uitdaging op mij genomen om te bewijzen dat bakker Bril niet zulk lekker krentenbrood kon maken als ik, maar toen ik de test onderging merkte ik dat ik - je houdt het niet voor mogelijk - vergeten had om rozijnen in mijn beroemde rozijnen-notenbrood te doen; ik ging dus roemloos ten onder.
Zo rond half tien kwamen we aan bij station Klarenbeek en hoorden we dat prachtige geluid van volkomen stilte; het was een beetje mistig waardoor het geringe omgevingsgeluid volledig werd gedimd; vogels en wind waren afwezig. Door de kaboutertuin geworsteld waar nu nog geen opa's en oma's met kleinkinderen waren en via de bandijk richting Appen. Het winkeltje was nu inderdaad open en gewapend met mondkapjes gingen we naar binnen; er was slechts 1 klant in de winkel en er mochten er drie tegelijk, dus dat kwam goed. Ik zag wegens de beslagen bril nauwelijks iets maar kocht toch een half krentenbrood gesneden, een saucijzenbroodje dat feilloos werd opgewarmd en nog een appelslof, Dat was echt smullen geblazen. Dat saucijzenbroodje was onverbeterlijk; we besloten dan ook om op de terugweg opnieuw bakker Bril aan te doen.
We liepen weer naar de bandijk en sloegen af naar de plek waar bij ons laatste bezoek tijdens de wandeling met Roos zo veel sleedoornbessen hingen; Ab wilde daarvan een likeur gaan bereiden. Er hing nog zat! Via de IJssel liepen we door naar kasteel Nijenhuis en door naar Appen. Er stonden nu 2 klanten bij de bakker dus ging ik in m'n eentje naar binnen voor 2 van die zalige saucijzenbroodjes. En die waren zo lekker dat ik in het vervolg steeds bij bakker Bril langs zal gaan; fabeltastisch. Uiteindelijk hadden we iets van 18 kilometer gelopen aldus de stappenteller van Ab. Ik had Komoot wel laten registreren maar helemaal vergeten om deze aan het eind weer af te lezen. Ab bracht me weer tot voor de deur; was een fijne wandeldag geweest.
Roos kwam rond een uur of half negen en na de koffie en een glaasje wijn snurkten we tot de wekker ging om naar de kleine Joris en zijn ouder s te gaan.

Geen opmerkingen: