08 december 2020

Evident


Wie kent Maarten van Rossem niet? Is het niet van zijn colleges of van zijn boeken dan is het van de TV waar deze geleerde begon als deskundige op het gebied van Amerika maar langzamerhand vanwege zijn komieke inslag in allerlei gremia verscheen. Ik kende hem eigenlijk vooral van zijn colleges; ik volgde daarvan verscheidene in het kader van Studium Generale van de UvU maar ook een aantal die op CD waren uitgegeven. Ik was daar zeer van onder de indruk. Ik aarzelde dan ook niet toen mij een studiereis onder de omineuze naam "Duister Duitsland" onder ogen kwam waarin hij als mede-reisleider/deskundige zou deelnemen. Die reis vond ik bijzonder, maar de inbreng van Maarten nogal teleurstellend; hij maakte een uitgebluste indruk.
Maar nu kwam ik op mijn e-reader een paar boeken van Maarten tegen waaronder "Het einde van het Romeinse rijk", en daar was ik zeer van onder de indruk. Het was een bijzonder leerzaam boekje waarin Maarten heel origineel voortborduurde op de feitelijkheden daarbij door de zeer uitgebreide literatuur  over dit onderwerp gleed en kritisch logica destilleerde uit de conclusies en gegevenheden. Een tweede boek dat ik ter hand nam ging over Amerika en opnieuw dat heldere waarbij zijn "onderstrepingswoordje", "evident" telkenmale ten tonele verscheen. Grappig woord dat niet zo gek veel wordt gebruikt en, net als woorden als adequaat en maximaal, geen overtreffende trap kent.
Mijn respect en bewondering voor deze hooggeleerde zijn opnieuw gestaafd ondanks zijn vermoeide indruk bij de genoemde reis.


Geen opmerkingen: