25 mei 2020

Nogmaals Dalfsen

Huize Den Berg
Het had mij zaterdag getroffen dat het tussenstuk van Heino naar Dalfsen zo onwandelig was (althans in mijn optiek). Dat was mij overigens ook al opgevallen toen ik enkele maanden ook die etappe had geprobeerd; slechts het stuk door een landgoed was mij als mooi bijgebleven. En dat heb ik dan vandaag - overigens bij toeval - weer terug gevonden.
Redelijk vroeg op pad gegaan en op geleide van Komoot zoveel mogelijk door bossige gedeelten gelopen. Opvallend veel prachtige eikenlanen en zonder waarschuwingen voor processierupsen har har. Hier is alles ingebed in gevarieerde natuur met veel vogels en die weten wel raad met al die rupsen.
Eikenlaan zonder processierups
Bij Roos in de tuin hangt een nestkastje met als bewoners een stel pimpelmeesjes en die hebben het toch druk met heen en weer vliegen om hun jongen met rupsjes te voeren. Elke twee minuten komt een oudervogel aangevlogen met in de snavel zo'n lekkernij.
Op station Dalfsen werd ik verwelkomd door een nevel van water uit een door een luidruchtig aangedreven waterpomp; ondanks de regen van gisteren is het land nog te droog voor de landbouw. Ook verderop tijdens de wandeling hoorde en zag ik veel waterfonteinen hoog in de lucht om het land van water te voorzien. Nog slechts enkele weken geleden verbaasde ik me erover dat het overvloedig gevallen water hier in Salland met grote snelheid via de weteringen werd afgevoerd; ze hadden er beter wat zuiniger mee kunnen zijn. Dit gaat natuurlijk mis; het water wordt waarschijnlijk onttrokken aan het diepe grondwater.
Huize Aalshorst
Nou ja, ik liep daar over peinzend rond in het prachtige land en kwam hier en daar stukjes tegen die ik afgelopen zaterdag of eerder dit jaar hier heb gelopen waaronder het landgoed Aalshorst, maar ook landgoed  Den Berg en dat waren bijzonder fraaie buitens, omzoomd door prachtige lanen en bossages. En ook productiebossen tegen met saaie plantages van naaldbomen. Maar "im grossen ganzen" vond ik het heerlijk om in de omgeving van Dalfsen aan de wandel te gaan. Begin me steeds meer thuis te voelen in dit oostelijk stukje van het land. 

Geen opmerkingen: