26 januari 2020

Past het ons nog wel?

Dit wordt weer zo'n onvervalst "overpeins" bloggie, dus geen dagboek, recept of boek vandaag. Nee, een beetje somberen dit keer of de moderne westerse maatschappij niet al te veel afwijkt van de biotoop waar wij de afgelopen 400.000 jaar als biologische soort vandaan zijn gekomen.
Je ziet wel eens zo'n gezellige video op Youtube van een apenfamilie, de gorilla's met name die tevreden knorrend door het oerwoud slenteren en hier en daar iets eetbaars oprapen, afplukken of uitpeuteren. Dat is uiteindelijk ook de basis geweest van ons jagers-verzamelaars. De laatste 10.000 jaar hebben we dat jager-verzamelaars gedoe al behoorlijk achter ons gelaten en hebben we ons landbouw en veeteelt eigen gemaakt. En de laatste paar eeuwen kenden we de industriƫle revolutie die nu zo langzamerhand via de IT ons leven in alle facetten beheerst. Hier in het westen kennen we een overvloed die ons langzamerhand in de weg komt te zitten.
Verontrustend vind ik het verschijnsel van de toenemende burn out bij de jongeren, met name wat in de Trouw de oudere jongeren wordt genoemd. Ook het aantal oudere jongeren dat het helemaal niet meer ziet zitten en daadwerkelijk uit het leven wil stappen neemt toe. Dat ervaar ik tegen een biologische achtergrond als dat onze leefomgeving wel eens niet meer passend is. Een veelheid aan factoren is zodanig verandert dat het psychisch niet meer te verhapstukken is. Bedenk zelf maar eens lezer om welke factoren het zoal zou kunnen gaan.
Ik denk aan zaken als het verschil tussen met een groep/clan/familie/volk iets ondernemen als gezamenlijk oogsten of iets bouwen en het moderne werk op een kantoor, achter een scherm en als product een elektronisch rapport dat je ergens in de "cloud" publiceert, ik noem maar wat.  Maar er zijn legio voorbeelden van activiteiten waarvan je denkt: "waar hep dat nou voor nodig", wat heeft dat voor zin. Gebrek aan zingeving, arbeidsbevrediging. Studeren voor baantjes waarvan je je afvraagt "wat moet je ermee?". De vlucht in verdovende middelen.

Geen opmerkingen: