24 november 2018

Net als Oblomov

Degenen die mijn blog een beetje bijhouden zullen mij niet snel voor een inactieveling verslijten; meestal vul ik mijn dagen met de meest uiteenlopende activiteiten; heel anders dan de bekende figuur uit de Russische literatuur: Oblomov. Maar vandaag heb ik net als Oblomov een groot deel van de middag in bed doorgebracht terwijl ik heerlijk naar muziek lag te luisteren.
Mijn vriend Ab is met geen stok te bewegen tot museumbezoek; zelfs als we in het Park van de Hoge Veluwe zijn zal hij niet naar het Kröller Müller museum gaan onder het motto: "natuur vindt hij belangrijker en cultuur is zonde van de tijd, komt later wel". Mijn vriend Peter C. heeft iets vergelijkbaars met reis/vakantiedoelen in Europa; hij moet eerst zijn bucketlist met verre reizen afmaken voordat Europa aan de beurt is.
Ik heb ook zoiets en wel met het luisteren van muziek; niet alleen lees ik graag liggend in bed, maar muziek luisteren doe ik ook bij voorkeur liggend in bed, alleen heb ik er zelden geduld voor. Het zal u verbazen, maar tot voor kort luisterde ik relatief weinig naar muziek ondanks dat het een grote hobby van me is; ik ken heel veel muziek, maar die zit gewoon in m'n hoofd. Ik wandel en lees eigenlijk liever. Maar nu het lezen me wat meer moeite kost omdat m'n ogen achteruit gaan en ik het wandelen in de koude maanden wat minder aangenaam begin te vinden omdat ik met de jaren kouwelijk word, komt muziek luisteren wat hoger op de prioriteitenlijst net als wellicht ooit cultuur voor Ab en Europa voor Peter har har.
Wat ook meespeelt is dat ik zo'n heerlijke Bose noise cancelling hoofdtelefoon heb waarmee je de muziek via bluetooth draadloos en kwalitatief goed kunt beluisteren.
En zo heb ik vandaag heerlijk muziek liggen luisteren; ein Deutsches Requiem van Brahms dat ik ooit ook zelf heb mogen zingen; Hohe Messe van Bach; Peer Guynt suite van Grieg en wat piano muziek van Grieg en nog meer. Heb ervan genoten! lekker lui net als Oblomov. Morgen maar weer naar de fitness.

Geen opmerkingen: