12 november 2018

Het NTVG alert

In de Trouw las ik een artikel dat op uiterst kritische wijze naar de hedendaagse medische zorg oordeelt. De teneur is wel dat het primair om het geld verdienen gaat, iets waar ik al decennia van overtuigd ben overigens. Via Facebook werd ik door Ruud R.  nog eens op dit artikel geattendeerd.
Een neveneffect is wel dat ik me in mijn mening gesterkt voel nu er vanuit de professie zelf een kritische noot wordt gezet.
De hele discussie over cholesterol en het gebruik van statines; NTVG geeft duidelijk aan dat het vooral de farmaceutische industrie is die het gebruik van deze middelen stimuleert. Uit onderzoek dat ik las weet ik dat de de cholesterol concentratie nauwelijks het risico op hart en vaat ziekten beïnvloedt als je het vergelijkt met andere factoren met name lichaamsbeweging en roken. Maar iedereen springt direct op de cholesterol concentratie en het gebruik van de - collectief gefinancierde - peperdure middelen.
Maar ook wordt er kritisch gesproken over "bloedverdunners", bloeddrukverlagers en de behandeling van diabetes. Ik vond het een verademing om te lezen. Nu nog effecten zien.

Geen opmerkingen: