03 november 2018

Dineren in het Rijks

Beetje donkere foto. Duidelijk is de spiegelwand
Als "vriend van het Rijksmuseum" kreeg ik enkele weken geleden een uitnodiging om deel te nemen aan een speciaal diner in het sterrenrestaurant van het Rijks; niet alleen de eigen kok van het restaurant maar ook de sterrenkok van het beroemde Guggenheim museum van Bilbao zou in de keuken staan. Ik had Roos voorgesteld om alvast voor twee personen te reserveren en aldus geschiedde.
En zo waren we vanavond om 18.10 de eerste gasten die zich meldden voor dit diner; kennelijk te vroeg, want we moesten tot klokslag 18.30 aan de bar wachten met een biertje tot we aan tafel mochten. En daar begon het feest direct al met een fors aantal - piepkleine - amuses. Klein maar fijn, dat is het motto van al die sterrengelegenheden. Het negen-gangen menu dat ons uiteindelijk geserveerd zou worden met lekkere wijntjes erbij was verrassend; een smakenpalet van jewelste.
Een bijzonder gezellige gelegenheid dit restaurant; misschien wat erg lawaaierig na enige tijd; het is groot en heeft een goede akoestiek en naast het geluid van de gasten wordt er ook nog een basso continuo over het publiek uitgestort. Terwijl Roos uitzicht had op de zaal en het actieve gebeuren kon ik het zelfde aanschouwen via de spiegelwand die was aangebracht; bijzonder smaakvolle inrichting. Leuk tafeltje met een laatje waarin een enorme hoeveelheid bestek lag; mag ook wel met negen gangen har har.
Grappig om dan na afloop weer buiten te staan in de forse drukte van de grote stad Amsterdam; we hadden een perfecte terugtocht en zaten om 23.00 uur weer bij Roos. Er stond een zak pepernoten waar ik ruim van heb ingenomen; het waren dan wel negen gangen, maar de porties waren wel heel, heel erg klein en van een "Beilage" is bij die chique restaurants, althans in dit geval niet of nauwelijks sprake. Was leuk om een keer geweest te zijn.
We namen nog een wijntje dat we hadden meegenomen uit Duitsland; even geen zware Cahors; stukkie kaas erbij en dat was het wel voor deze culinaire dag.

Geen opmerkingen: