30 mei 2018

Sombere tijden

Hisso bestudeert het weer
Mijn buurman Hisso is meteoroloog en werkt - hoe kan het anders in De Bilt - bij het KNMI. Het bestuderen van het weer is dan ook zijn vak en dat doet hij niet alleen bij ons nationaal weerinstituut hier iets verderop maar ook vanaf zijn balkon. Ik vind het altijd leuk om hem met alle aandacht vanaf de derde verdieping van onze flat naar de hemel te zien kijken; had me al eens voorgenomen om hem te fotograferen terwijl hij stond te observeren en vandaag is dat dan ook gebeurd. Al etende stond hij te kijken en toen hij mij in de gaten had vertelde hij me van alles over de torenhoge wolken die aan de hemel stonden. De ijstoppen bevonden zich wel op 30.000 foot en waren een baken voor piloten zo begreep ik. Ook wees hij mij op onweerswolken en vertelde me dat het heel lokaal onweerde, heel anders dan gisteren.
Maar de altijd zo relaxte en vrolijke Hisso zei op zeker moment: "het zijn sombere tijden Ferry", hij zei het niet dreigend maar toch zeker met een serieuze ondertoon. Deze maand mei was de warmste meimaand sinds er systematisch werd gemeten. En niet zomaar warmer maar een hele graad warmer en dat is kennelijk behoorlijk omineus.
Het was inderdaad een idioot warme maand die we inmiddels vrijwel achter de rug hebben. Toen we naar Griekenland gingen was het daar koeler dan hier in NL en afgelopen week was volgens mij zelfs warmer dan ik überhaupt hier in de flat heb meegemaakt. Ik sliep, althans probeerde te slapen met alle ramen wijd open. Gisteren bij de wandeling met Huib was het snoeiheet en is er uiteindelijk zelfs iemand onwel geworden.
En we gaan maar door; ik las deze dag in de Trouw over de proefvlucht met een Boeing 747 om de lawaaioverlast van vliegveld Lelystad - te openen in 2020 - te gaan meten en te beproeven; de snelwegen lijken wel weer drukker te worden nu de crisis voorbij lijkt; goederentreinen afgeladen met gloednieuwe auto's heb ik al verscheidene keren hun CO2 producenten zien binnenrijden. En op straat rijdt iedereen met scooters of tenminste andere energieverslindende voertuigen.
Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan? vroeg Barend zich al af.

Geen opmerkingen: