20 mei 2018

Museum Dordrecht, Gouda

Bomschepen op het strand van Scheveningen Jongkind
Volgende week is de laatste dag van de tentoonstelling met werk van Johan Jongkind en de met hem bevriende schilders in Parijs. Die schilderijen, waaronder enkele van Monet wilde ik graag zien.
Bekend terrein; ik kom jaarlijks meestal wel 1 à 2 keer in dit museum; het heeft vaak aantrekkelijk exposities en ook de vast tentoonstelling is zeer de moeite waard. Jongkind wordt wel beschouwd als een eerste, of toch minimaal als voorloper van de impressionisten. Hij heeft echter niet meegedaan aan die eerste tentoonstelling in de bedrijfsruimte van Nadar bij welke gelegenheid de naam "impressionisme" werd gemunt.
Zonder twijfel een Monet
Maar inderdaad maakt het werk een zeer impressionistische indruk; het is dan ook niet voor niets dat de grote Monet hem beschouwde als degene die hem heeft "leren kijken". Nou ja, dat zijn natuurlijk wat overdreven woorden die het goed doen bij zo'n expositie. De werken van Monet die hier te zien waren blonken niet uit binnen zijn oeuvre. Jongkind was relatief bemiddeld naar Parijs getrokken en heeft daar niet alleen zeer verdienstelijk geschilderd maar vooral zijn kapitaal verbrast. Dat noopte hem om weer terug te keren naar NL. Zijn vriendenschaar heeft vervolgens geld ingezameld zodat hij weer terug kon keren; hij werd opgehaald door zijn vriend en collega Cals.
Normandische visser. Adolphe-Félix Cals
En nu vond ik eerlijk gezegd het portret van de visser, van de penseel van Cals het mooiste werk op deze tentoonstelling. Het waren tot vervelens toe allemaal scheepjes op het water. Het stemde mij helemaal hoopvol toen er een verdwaald Schelfhoutje tussen hing.
Ach en dan de vaste collectie met z'n Koekkoek; zullen velen niks vinden, maar dat vind ik zo mooi en romantisch.
Door naar Gouda en Pourbus bekeken; groots werk van absolute topkwaliteit uit de 15e, 16e eeuw. Was ik bijzonder van onder de indruk. En ook een tentoonstelling met werk van Henk Helmantel; technisch absoluut superieur net als Sir Laurence Tadema, maar bij langer kennen een tikkeltje zielloos.
Laatste avondmaal. Pourbus

Geen opmerkingen: