02 juli 2017

Wijnproeverij en Richard Leeuwenhart

De naam van het plaatsje waar we vandaag aanlegden ben ik even kwijt, Dürnstein meen ik; een middeleeuws plaatsje met hoog boven op een rots het vervallen kasteel waar in de middeleeuwen koning Richard Leeuwenhart van Engeland gevangen heeft gezeten. Patrick Leigh Fermor had het daar ook over in zijn boek herinner ik me.
Roos en ik waren - uiteraard - de enigen van ons gezelschap die de kuiten zodanig hadden opgepompt dat we de behoorlijke klim naar het kasteel ondernamen. Roos herinnerde mij eraan dat Paddy hier ongetwijfeld ook had gelopen. Ik moet dat boek echt weer nalezen of misschien maar gewoon aanschaffen via www.boekwinkeltjes.nl , zal me de kop niet kosten.
Toen we vroeg in het stadje kwamen was het nog niet zo gek druk; toen we terug kwamen kon je over de hoofden lopen; gewoon lachwekkend; er lagen wel zes cruiseschepen en er stonden op het parkeerterrein meerdere bussen. Het enige straatje was gewoon verstopt met toeristen. In de winkeltjes kon je allerlei producten op basis van abrikozen kopen; Roos kocht een potje met gepelde abrikozen pitten; hadden we in Melk al geproefd; erg lekker. Ook abrikozen likeur hadden we al in Melk ingekocht.
De cruise zit er nu eigenlijk wel zo'n beetje op en we kijken terug op een plezierig en afwisselend programma. Vooral het bezoek en de excursies in Budapest vond ik zeer de moeite waard. En natuurlijk Melk en Wenen; hoogtepunten van barokcultuur. Ik heb ervan genoten.
De hele nacht doorvaren en morgenochtend weer in Passau aanleggen en met de bus terug naar huis.

Geen opmerkingen: