19 juli 2017

Bloemenrijkdom in ruderaal terrein

Bloemen bij het viaduct over de spooronderdoorgang
De omgeving van station Bilthoven is de laatste jaren nogal stevig op de schop gegaan; huizen zijn gesloopt, een tunnel onder het spoor is aangelegd en de bestaande weg over het spoor is omgeleid en door een tweede tunnel geleid. Nu het stof is gedaald ziet het er allemaal weer spik en span uit met enkele ruderale gebieden die naar ik vrees en verwacht binnenkort geplaveid zullen worden en tot parkeerterrein omgevormd. Maar nu kan de natuur daar nog haar gang gaan en daar heb ik mij nu in zomertijd nogal over verwonderd.
De veelheid aan bloeiende soorten is enorm; kennelijk is de flexibiliteit van de plantenwereld groot en zijn de zaden beschikbaar; van alles is er spontaan opgeschoten: muizenoortjes, teunisbloem, boerenwormkruid, kaasjeskruid en nog veel meer soorten.
Een veelheid aan verschillende bloeiende wilde planten
die zich spontaan hebben gevestigd
Waar ik me wel over verbaasde betreft de insecten; ik zag eigenlijk helemaal geen insecten op de bloemen; dat in tegenstelling tot de bloemen in de tuin van Roos waar best wat insecten voorkomen. Het lijkt helemaal slecht gesteld te zijn met de insecten althans in onze omgeving; in Drenthe waar we met Luuk liepen viel het ons juist op dat er relatief veel insecten waren.
Verder vraag ik mij af waarom langs maïsvelden bloemenmengsels gezaaid worden van exoten terwijl de bloeiende plantenwereld zich spontaan kan vestigen. Dat zijn van die dingen waar ik bij stil kan staan.

Geen opmerkingen: