07 juli 2017

De nassi viel in de smaak

Vandaag, zo kort na de vakatie kregen we eters; de afspraak met Bea en Tjeers was al voor de Donau-vakantie gemaakt. Ik had het op mij genomen om voor het maal te zorgen, althans voor het hoofdgerecht; nassi met pindasaus en spiegeleieren.
Ik was er woensdagmorgen al mee begonnen; het was overdag zo ontzettend warm op de flat dat ik vroeg in de morgen aan het koken was; en dan tegen een uur of tien naar de fitness, even in de zon en dan 'smiddags aan de wandel. Woensdag had ik de trassi met de ikan teri, uien, knoflook, ketoembar en djinten tot een lekker indisch mengsel gemaakt. Donderdag de pindasaus van Calvé pindakaas, santen, geperste knoflook, zout, schepje suiker en water gemaakt. Was lang geleden dat ik Indisch gekookt had; ga ik weer wat vaker doen; ik had helemaal vergeten dat ik trassi en ikan teri bij toko Ramee in Amsterdam had ingeslagen; prima ingrediënten.
Vanmorgen de rijst gekookt op de manier zoals Roos dat van haar moeder heeft geleerd en niet op de Indische manier met een vingerkoortje water. Gewoon 8 minuten koken, afgieten en een kwartier met gesloten deksel laten nagaren; prachtige droge rijst. Ga ik in het vervolg altijd zo doen.
Afmaken met een beetje ketjap en op smaak brengen met zout.
Ik had nog een achttal gamba's gekocht, eigenlijk voor mezelf om te bakken op z'n Spaans, maar ik kon ze natuurlijk ook bij de nassi serveren. Eerst stevig gebakken in de olijfolie met stukjes knoflook.
Het was een hele tas vol wat ik allemaal mee moest nemen naar Roos' huis.
Stipt om vijf uur meldde ons bezoek zich; eerst genoeglijk in de tuin zitten praten; het gesprek ging heen en weer over verschillende zaken als geschiedenis - Tjeerd had net de eerste decade van Livius uitgelezen - en de hedendaagse politiek, maar ook de bamboefluitlessen die Bea geeft. Leuk afwisselend gesprek.
En om half zeven aan tafel; mijn neus krulde van trots; ze vonden het allemaal zo lekker. Ga ik weer vaker maken.

Geen opmerkingen: