12 juli 2017

16e eeuws priegelwerk

Roos moest vandaag naar de mondhygiëniste in Amsterdam en ik had afgesproken mee te gaan om dan na afloop naar het Rijksmuseum te gaan. Er is een drietal exposities waarvan ik er twee beslist wil zien: de miniatuur sculpturen uit de 16e eeuw en de foto's uit de begintijd van de fotografie. De derde betrof een dertigtal foto's met water/de zee als onderwerp.
Het regende vanmorgen pijpenstelen desondanks gingen we met de fiets naar het station Bilthoven. We haalden nog een iets vertraagde trein naar Amsterdam Zuid en waren ruim op tijd bij de tandartsenpraktijk aan het Michelangeloplein. Het regende nog steeds fors; er stond een bus achter een tram met panne en die haalden we precies op tijd. Een leuk gesprek met de jolige chauffeur die 41 jaar geleden uit Curacao was overgekomen naar NL. Hem trok juist die afwisseling in het weer hier in NL.
Hier een détail van de hier boven getoonde foto
Heerlijk om met een "vriendenpasje" het Rijks te bezoeken; je wordt echt bijzonder behandeld. Terwijl het behoorlijk druk was werden onze jassen en tassen aan het vriendenloket direct in ontvangst genomen. Inmiddels kom ik zo vaak in het RIjks dat ik de vaste collectie bijna altijd oversla en direct naar de tijdelijke tentoonstellingen ga. Daar is het altijd opmerkelijk rustig; bijna iedereen komt voor de vaste collectie; logisch natuurlijk want de meeste bezoekers komen hier maar een enkele keer vanuit het buitenland.
De miniaturen in de vorm van vooral "gebedsnoten" deed ons zuchten van bewondering. Het is niet te geloven hoe men in de zestiende eeuw uit een stukje buxushout zulke fijne sculpturen kon maken. Haardunne détails hadden de tand des tijds doorstaan. Zo'n "noot" is iets groter dan een walnoot en bevat een hele kruisigingsscène met paarden, hellebaarden en wat dies meer zij.
Met dit mini-gereedschap werd het taaie buxushout bewerkt.
Foto is helaas niet scherp.
Ergens was een klein kistje opgesteld met daarin de werktuigjes die voor deze mini-sculpturen werden ingezet. Helaas is die foto niet scherp, maar ik plaats hem toch. En als u in de buurt bent ga dan even naar deze kunstvoorwerpen kijken; echt heel bijzonder. De TT is nog tot 17 september 2017 te zien in het Rijks.

Geen opmerkingen: