26 november 2016

Uitgesproken wandelweer

Op het koffieplekje onderweg
Het is misschien wel koud, maar dat is voor wandelaars geen reden om niet naar buiten te gaan. Ook vandaag hebben we een etappe van het Maarten van Rossempad gelopen, de etappe van Zwolle via Windesheim naar Heino. Een verrassende etappe die ons leidde over de IJsseldijk die er prachtig bij lag zo met dat mistige weer. Het was windstil, dus geen probleem dat we bovenop de dijk liepen.
Geheel onverwacht was er zelfs een plekje waar we koffie hadden kunnen zetten ware het niet dat we die in de thermoskan bij ons hadden. We hebben daar van onze koffie genoten en er een lekkere stroopwafel bij genomen die daar te koop stond. Roos flikte het zelfs om water te tappen uit de kraan waar een ijspegel aan hing. Natuurlijk had ik gezegd dat alles bevroren was, maar doortastend als ze is ging ze voor haar gelijk ... en terecht! Het water was natuurlijk ijskoud, maar kwam goed te pas want ik had mijn waterflesje helemaal vergeten mee te nemen.
Een stevig beschreven beuk. Zie 1934 op zijn stam.
Verder kwamen we door de Havezathe Windesheim omringd door een schitterend oud bos met beukenbomen die zwaar bewerkt waren in het verleden door lieden die hun naam en vaak ook een datum achterlieten. Wel leuk om die oude data daar tegen te komen; breed gegroeide letters. De bomen hadden er niet onder te lijden zo te zien; sommige waren kennelijk favoriet en zaten onder de oude teksten.
We liepen door; de GPS route week sterk af van het oude boekje dat Roos had meegenomen. Er had een ruilverkaveling plaatsgevonden waarbij de fietser/wandelaar, maar ook de natuur verwend was! Voorheen ontoegankelijk boerenland was nu doorsneden met fietspaden en zelfs een bankje en een natuurvoorziening.
Uiteindelijk besloten we om af te slaan naar het station van de wereldplaats Heino. Vlak voordat we dat zouden bereiken zagen we nog een bordje met "honing te koop" en natuurlijk kon ik het niet laten om twee potjes mee naar huis te nemen; lekker voor in het rozijnen/notenbrood!
In gepeins verzonken als in de romantiek
Was een fijne dag om zo met z'n tweetjes door ons mooie land te wandelen. Wellicht gaan we maandag weer; het weer blijft voorlopig mooi. Dat wordt dan de etappe van Dalfsen naar Heino; is praktischer vanwege het twee-vervoersmaatschappijen probleem voor ons met de 16 uur grens. Als we om 9 uur vertrekken naar Zwolle dan kunnen we daar inchecken voor Arriva naar Dalfsen en in Heino kunnen we direct inchecken bij NS hebben we vandaag gezien. Grappig spoortje trouwens; het is kennelijk inmiddels geƫlektrificeerd, maar het wordt nog met dieseltreinen gereden.

1 opmerking:

Roos zei

Uit de dichtader van Roos kwam spontaan het volgende rijm, om in het gastenboek te schrijven:

Al op de weg van Harculo
een houten hutje stond
voor wandelaars, met koek en zo-
pie op de kale grond.

Dat heeft twee oude mensen uit
De Bilt veel goed gedaan.
Met warmte en een koek als buit
konden zij verder gaan.