23 november 2016

HoVo cursus NLse stedenbouw in de 20e eeuw

Schilderij van Cornelis Vredenburgh; "de poort te Hattem "waar we morgen gaan wandelen. 
Nu niet in Amersfoort maar lekker dichtbij in de Uithof, Utrecht. Op de fiets naar het Universiteitsterrein en deze ergens geparkeerd zodanig dat ik hem wel weer terug zou kunnen vinden in de hoop dat hij niet gepikt zou worden. De plek en de zaal was snel gevonden niet in de laatste plaats omdat de deelnemers aan de HoVo cursus zich duidelijk onderscheiden van de andere studerenden en niet alleen omdat ze niet voortdurend op hun ielepieleapparaatjes zitten te kijken maar meer door hun haarkleur; wij HoVo deelnemers behoren allen tot de grijze golf. Voor een docent een verademing denk ik; iedereen neemt geboeid en geïnteresseerd deel aan de colleges; geen geklets, geen kranten lezenden.
Ik was nogal vooraan gaan zitten; is in deze zaal niet zo handig want de getoonde beelden worden zo hoog geprojecteerd dat je er een stijve nek van krijgt.
Ik weet niet of ik er veel van opsteek maar gedurende de colleges zit ik volop te genieten; het is toch wel allemaal nieuw voor me en heeft niets te maken met mijn andere interesses die toch meestal de gezondheidszorg of de natuur betreffen, maar leuk vind ik het wel!
Mooi zicht op Amsterdam, schreierstoren eveneens van Cornelis Vredenburgh

Na afloop ben ik nog naar Woerden gegaan voor de tentoonstelling van het werk van Leo Gestel dat daar wordt getoond in combinatie met zijn vriend-collega Cornelis Vredenburgh. Van Sommige werken van Leo Gestel ben ik echt onder de indruk. Maar Vredenburgh kon er ook wat van; een goede vertegenwoordiger van de Haagse school, terwijl Gestel de belangrijkste schilder van de Bergense school was. Erg leuk museum trouwens met een prachtige 17e eeuwse zaal waar prins Maurits nog geweest is om te vergaderen.

Geen opmerkingen: