19 november 2016

Een dorpsecoloog zou wenselijk zijn

In het boek van Geert Mak: "Reizen zonder John" komt veel merkwaardigs van de VS aan de orde, zo ook het gebruik van airconditioning en bladblazers. Geert verbaast zich over het voortdurend kabaal dat de Amerikanen omringt:  vrachtwagenschauffeurd die geheel onnodig hun zware motoren de hele tijd laten draiien terwijl ze zitten te ontbijten of te lunchen; kabalige airco's die een koelkastatmosfeer scheppen in woonruimten en vooral die vermaledijde bladblazers. Een oorlog van Mexicaanse tuinlieden die met veel kabaal de bladeren in beweging houden en van de ene tuin in de andere blazen.
Zoals veel dwaze dingen is ook de bladblazer "overgewaaid" uit de VS. Het irritante geluid van deze krengen hoor je vanaf het eerste moment dat de herfst zich aandient. Veel mannen voelen zich kennelijk machtig wanneer ze met zo'n lullig apparaat lopen te zwaaien. Maar vooral tuinlieden die daarmee natuurlijk uren kunnen maken en de gemeentelijke tuinlieden die hun belang hier mee kunnen onderstrepen verwijderen ieder blaadje uit de openbare ruimte.
Dat je de wegen schoonhoudt is prima; zou overigens met de zelfde hoeveelheid werk en met veel minder overlast met bezems kunnen gebeuren. Maar tegenwoordig worden de bladeren ook uit de plantsoenen geblazen, een akelig kale grond bloot leggend. En dat is verdomd slecht voor het bodemleven; voor cryptobionten, slakjes, insecten en daarmee direct ook voor de vogels. De grond kan zich verrijken met die bladeren door ze af te breken waarmee de mineralen weer ter beschikking komen. Humus verrijkt de grond; wurmen trekken de bladeren de grond in waar ze dan verteerd worden.
Wat ik niet begrijp is dat er in onze groene gemeente niemand met ecologische kennis opstaat om deze overbodige en voor de natuur schadelijke acties te doen stoppen. Het lijkt alleen maar meer te worden en ook particulieren "schonen" meer en meer hun tuinen op deze ongewenst manier.

1 opmerking:

Roos zei

Ik heb je blog doorgestuurd naar Vanetta Smit, gemeenteraadslid in ons dorp, en ze vindt het food for thought dus wie weet komt er nog een dorpsecoloog.