05 november 2016

Reebiefstuk en geen gulyas

Eigenlijk had ik er gulyas van willen maken. Zo'n enorm stuk vlees als die reebout die we donderdag opgehaald hebben vraagt om een fors gerecht. Vanmorgen eerst maar eens het bot eruit geprepareerd. Prachtig zoals die verschillende spierbundels in de bout herkend kunnen worden. Ik heb ze zorgvuldig vrij gemaakt; het bot apart gehouden met nog wat vlees eraan. Prachtig zo'n groot bord met dat fraai gevormde vlees. Het bot met water en zeezout opgezet om bouillon van te trekken; wordt wildragout.
Roos had mij gezegd dat zo'n reebiefstukje ook vast wel zou smaken en ik nodigde haar uit om dat voor haar als lunch te serveren. Van een van de stukken sneed ik dwars op de draad een paar biefstukjes af en die braadde ik zoals ik dat van Jaap, een van de slagers van slagerij van Loo had geleerd: op heel hoog vuur in de boter 1 minuut aan beide zijden. Ik serveerde het op een voorverwarmd bord. Roos vond het heerlijk; het rook heerlijk en ik proefde ook een stukje en was direct verkocht: "daar gaan we helemaal geen gulyas van maken maar dat eten we op als biefstuk".
We hebben vanavond opnieuw reebiefstuk gegeten, nu met gebakken aardappelen van Theo (Frieslanders) en pronkers, ook van Theo. Een flinke moot verse ananas voor toe en we kunnen in tevredenheid op de maaltijd terugkijken. Morgen weer reebiefstuk want dat enorme stuk is nog lang niet op!

Geen opmerkingen: