08 november 2016

Alexander von Humboldt

Ik heb er lang op moeten wachten; weet ook niet meer hoe ik op de titel van het boek attent was gemaakt, het boek "De uitvinder van de natuur", met als ondertitel: "Het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt". Het boek is van de hand van Andrea Wulf; ze heeft er tien jaar aan gewerkt en is daarin bijgestaan door velen aldus het uitvoerige dankwoord.
Toen ik het boek bij de bibliotheek van Bilthoven wilde bestellen bleek dat het in onze bieb helemaal niet voorhanden was; het moest uit een andere bibliotheek komen; het heeft maanden geduurd voordat ik het kreeg, maar het was de moeite van het wachten waard. Vanaf dat ik het in huis had heb ik er ieder uur dat ik niet bezig was met de dagelijkse dingen hieraan besteed. Natuurlijk heb ik wel gezorgd voor m'n lichaamsbeweging; is ook goed om het gelezene nog eens na te kauwen terwijl je aan het wandelen door de natuur bent. Want de titel zegt niets te veel; Alexander heeft de natuur in al haar aspecten wel zo grondig bestudeerd met niet aflatende inspanning en daarbij is hij tot theorievorming gekomen die wel zo vooruitstrevend was en wat heel erg belangrijk was en is: hij deed dat vanuit een holistische visie.
Briljant zoals hij door overeenkomsten van planten in de verschillende continenten al begin negentiende eeuw concludeerde dat Zuid Amerika en Afrika aan elkaar vast hadden gezeten. Sowieso de voortdurende verandering binnen de natuur was een item dat hij uit zijn onwaarschijnlijke vele en diverse waarnemingen in het veld deed concluderen; waanzinnig knap! In zijn bijna negentig jaren durend leven heeft hij heel veel bereikt; hij schreef boeken; praatte voortdurend als hij in gezelschap was; was een geweldige netwerker met bijzonder veel energie. Wist een grote schare van wetenschappers tot een netwerk te verbinden en ontkende nationale vijandigheid binnen de wetenschappelijke wereld.
Hij heeft belangrijke volgelingen gekend waaronder Darwin. Ook aan deze volgelingen, opvolgers zou je kunnen zeggen heeft Andrea Wulf aandacht besteed in haar boek.
Eerder las ik haar boek over de glorieuze prestaties die wetenschappers bij de Venus overgangen in de achttiende eeuw bereikten: "Venus achterna". Met ongekende precisie bepaalden zij de afstand van de aarde tot de zon. Ook dit proces is door Andrea Wulf prachtig beschreven. Een geweldige wetenschapshistorica deze dame. Ik hoop nog veel van haar te kunnen lezen.

Geen opmerkingen: