12 november 2016

De herfstvergadering van de NEV 2016

Kokerjuffer, larve van een schietmot
Net zo min als van vogels heb ik van insecten veel verstand; desondanks ben ik al vele jaren lid van de Nederlandse Entomologische Vereniging, de NEV. Na allerlei afgeleid vrijwilligerswerk in de natuur zoals het project Salamander van SBB en natuurlijk het rietruimwerk in Noord Holland beperk ik mij zo langzamerhand wat insecten betreft tot het bijwonen van de Herfst- en wintervergaderingen van de NEV, altijd weer interessant om naar te luisteren.
Mijn interesse is vooral ecologisch van aard; ik ben gek op complexiteit, samenhang van de geologie, klimaat, flora en fauna. En daarover werd ook deze keer, zij het slechts in een enkele lezing wat verteld. Daarbij ging het om het voorkomen van "beschermde soorten". Een bepaalde zeldzame waterkever kwam nog slechts voor in enkele vennetjes. Het bleek dat de betreffende kever als larf fourageerde op één bepaald soort kokerjuffer, de larve van een ander insect (schietmot) dat van bepaald materiaal, in dit betreffend geval van zand een soort kokertje maakt. Een zanderige bodem was een voorwaarde voor deze kokerjuffer en dat niet alleen. De eieren van deze kokerjuffer worden afgezet op de bladeren van bomen die aan de oever van de vennetjes moeten staan, vlakbij het water zelf. De waterkever kwam alleen maar voor in vennetjes met een zandige bodem en met boompjes er vlak omheen. Een duidelijk geval van samenhang.
Onderzoek aan kokerjuffers bracht nog meer aan het licht. Daar zijn er ook velen van, veel soorten dus. En een daarvan kwam veel voor in de Nieuwkoopse plassen. Het bleek dat deze kokerjuffer juist haar kokertje maakte van stukjes van een sponsdiertje; de randvoorwaarden worden hier dus bepaald door o.a. wat dit sponsdierjte aan eisen stelt. En zo hangt, ook al vastgesteld door Alexander von Humboldt, alles met alles samen in onze ecologische wereld.
Foto is gecopieerd van deze website

Geen opmerkingen: