30 mei 2011

Simon Vestdijk

Portret van Simon Vestdijk
Van Internet geplukt

"De dokter en het lichte meisje", ik noemde het al eerder, een leesadvies van mijn goede vriend Peter C. en vanouds bewoner van mijn vroegere boekenkast, die deels was gevuld met verplichte afnames van die verrekte ECI, (handige verkoopconstructie die merkwaardig genoeg nog steeds functioneert). Uiteindelijk heb ik het boek onlangs ter hand genomen en nagenoeg in één ruk uitgelezen. Wat mij betreft is het een psychologische roman waarin het spectrum van de manlijke psyche wordt beschreven waar het liefde en houding tegenover sexualiteit betreft.
Gezien mijn werkachtergrond binnen de huisartsenwereld vond ik het eerste deel van het boek ook hilarisch; Vestdijk was zelf huisarts, maar beschrijft in de eerste hoofdstukken "het vak" van binnenuit, gezien door de ogen van een jong en vroeg cynisch huisarts. Het kwam overigens akelig goed overeen met het beeld van huisartsengeneeskundig handelen uit de mond van een gefrustreerd en afgehaakt huisarts die ik vroeger goed heb gekend.
Vestdijk beschrijft de wederwaardigheden van de jonge huisarts die begint als waarnemer in praktijken van anderen. Hij wordt daarbij terloops verleid door verschillende vrouwen, patiëntes, maar vooral echtgenotes van de waargenomen huisartsen en verleidt intussen ook dienstbodes en wordt ook door één van hen verleid.
Maar dan wordt hij dodelijk verliefd op een jonge dame die haar brood, zij het met enige tegenzin, toch vooral horizontaal verdient; gezien de titel van het boek ook niet zo vreemd. En dat biedt dan een heel ander aspect van liefde en sexualiteit. Fascinerend hoe hij dit thema vanuit zo verschillende hoeken binnen dit boek met elkaar versmeed heeft.
Ik ben blij dat ik Vestdijk uit het stof heb opgediept. Destijds heb ik "De dokter" vast niet gelezen en zo ja, zeker niet begrepen. Ik vraag me af of ik überhaupt ooit wel eens iets van Vestdijk had gelezen. Maar nu ben ik vastbesloten om zijn werk te gaan consumeren. Ik was al eerder begonnen met "De koperen tuin", zijn muzikale roman; ook dat boek is literair fantastisch.

1 opmerking:

11Science zei

Nu ik me wat meer in Vestdijk verdiep vind ik een interview op Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=XygeZe2S5fc
Ook in Wikipedia staat een interessante beschrijving van zijn leven: eerst opgeleid als huisarts en waargenomen en later louter als zeer gelauwerd schrijver. Heeft een ongelooflijke productie bereikt van honderden werken!