21 mei 2011

Liefdesleven van een insect

Toen ik terugkwam uit Vaals moest ik op de bus wachten bij het station Utrecht. Ik nam het ervan en ging lekker op een bankje zitten even verderop van de halte; de bus kon ik goed in de gaten houden. Voor mij was een stel duiven naar wat verdwaalde kruimels aan het zoeken; de doffers maakten van de gelegenheid gebruik om de duivinnen het hof te maken. Koerend, met hoge borst liepen zij maar om de vrouwtjes heen. Die trokken zich niets van de macho's aan en gingen rustig door met voedsel zoeken. Geen doffer die zich niet meer kon inhouden en tot ongewenste bestijging over ging; nee, rustig voortkoeren en hopen op succes. Zo doen deze vreedzame vogels het!
Vroeger, als jongen hield ik vogeltjes in een volière op zolder in mijn ouderlijk huis. Daar leerde ik alles van het liefdesleven van tropische vogels als Japanse meeuwtjes, parkieten, zebravinkjes, spitsstaart amadines en andere. De mannetjes fluiten, piepen of koeren zoals de duiven, of kraaien als hanen om indruk te maken. Als het vrouwtje ook genegen is dan wappert zij met haar staartje op en neer; het mannetje bespringt haar vervolgens met wederzijdse instemming en naar beider genoegen.
Maar het kan er bij vogels soms ook best wild aan toegaan; zo hoorde ik van Huib dat hij een keer zag hoe twee zwanen het deden in het water, zoals het watervogels betaamt, maar dat het vrouwtje daarbij bijna verdronk. Na afloop van de daad beurde het mannetje de kop van het kennelijk verslapte vrouwtje omhoog zodat zij niet kon verdrinken. Is toch liefdevol als je het vanuit de menselijke psyche beoordeelt.
Het kan ook andersom hoor, dat de vrouwtjes de mannen het hof maken. Vorig jaar zag ik in het weiland bij ons achter in het bos hoe een merrie haar partner aanspoorde; ze ging steeds met haar bevallige achterwerk naar z'n kop staan en gaf hem daarbij liefdevol een trap met haar achterpoten. Helaas voor haar was "hij" een ruin en probeerde hij wel om aan haar wens tegemoet te komen door haar te bestijgen, echter hem ontbrak de kracht in de lendenen en moest hij haar telkens teleur stellen. Een lullig gezicht vond ik het voor die twee.
Degenen die mij beter kennen weten dat ik vooral in insectenleven ben geïnteresseerd en tot mijn schande moet ik erkennen dat het er bij die beestjes heel wat minder subtiel aan toe gaat. Mijn goede vriend en insecten deskundige Jap Smits noemt het een groepsverkrachting als je ziet hoe met name de maagdelijke mierenkoninginnen worden bevrucht. Er ontstaat een kluwen van mannetjes dieren om het "slachtoffer" heen. Tijdens haar bruidsvlucht moet ze zich soms wel tien mannetjes laten welgevallen. Dat gaat er heel wild aan toe dus. Voor geïnteresseerden kan ik het boek "The Ants" van Wilson en Holldöbler" adviseren!
Ik moest onwillekeurig aan deze wijze van copulatie denken toen ik van de week las hoe Strauss-Kahn in het nieuws kwam.

Geen opmerkingen: