26 mei 2011

Drie in de pan

Mijn lieve Zaanse grootmoeder bakte op mijn verzoek, als ik bij hen logeerde, "Drie in de pan"; op een petroleumstelletje dus heel langzaam. Ze had wel meer van die ouderwetse dingen als "broeder". Dat was een onsmakelijke meelbal die in een zak werd gekookt, in plakken gesneden en dan met een boter-stroopsaus werd begoten. Ik ben van dat laatste als kind zo misselijk geweest dat ik jaren lang geen stroop meer lustte. Maar "Drie in de pan" betekende veel voor me; ik hield ontzettend veel van m'n oma. Op haar sterfbed heb ik haar nog gevraagd hoe ze nu die "Drie in de pan" maakte. Dat is inmiddels alweer ruim dertig jaar geleden. Ik zie haar nog zeggen:"en een paar handjes krenten en rozijnen". 
Maar nu heeft Roos, bij het opruimen van haar ouderlijk huis een receptenboekje gevonden, van de hand van haar moeder, met daarin o.a. het recept van "Drie in de pan". Het boekje is minstens 75 jaar oud.
Hier gaat ie dan:
200 gram bloem
250 ml melk
1 ei
wat zout
100 gram krenten en rozijnen
15 gram gist
slaolie
Doe de bloem in een  kom. Meng zout, ei melk en gist en doe dat in het kuiltje in de bloem en maak een glad beslag. Doe er de gewassen krenten en rozijnen door. Laat 90 minuten rijzen. Bak de koeken in een koekenpan met slaolie op niet al te hoog vuur. Presenteer ze warm met wat suiker bestrooid. 

Ik zal ze binnenkort eens bakken; niet op een petroleumstelletje, maar op m'n inductieformuis. Dat kan ook op lage temperatuur bakken net als mijn grootje deed in Zaandam.

Geen opmerkingen: