17 juni 2010

Transition Town Amersfoort

Ten kantore van "One Planet", recht tegenover het station Amersfoort, vond de buitengewoon inspirerende bijeenkomst plaats. Op initiatief van het gemeentebestuur Amersfoort was een (grote) groep ondernemers en initiatiefnemers bijeen geweest. Naast mij zat "Theo", de initiatief trekkende ambtenaar van de gemeente dei aangaf dat het enthousiasme ook bij die eerste bijeenkomst groot was.
Maar eerst was er een diner. Uiteraard waren Els en Kees Huijbregts (Kees Knoflook voor velen)  aanwezig en Els had met lokale producten een heerlijk diner in elkaar gezet. Knoflooksoep, salade, zelfgebakken brood en yoghurt vormden het driegangen menu.
Op buitengewoon professionele wijze werd er gekomen tot initiatief definitie. Eerst heel kort met twee (willekeurige) mensen overleggen en daarna ook weer heel kort met vier mensen. Mijn groepje kwam merkwaardig genoeg unaniem met het idee van een moestuintje, samen met een school en middenin een buurt; op een plaats waar zich dan nu nog een stuk gemeentetuin bevindt. Natuurlijk heb ik dan het plantsoentje naast mijn flat voor ogen en de school recht tegenover.
Maar er kwamen nog de meest uiteenlopende initiatieven die met een presentatie van 1 minuut per stuk razendsnel over de Bühne werden gebracht. Daarna kwam de wethouder nog even langs en tot slot met een kopje koffie nog wat netwerken. Om half tien was het allemaal afgelopen. Ongelooflijk wat er aan initiatieven tot stand gaan komen in deze regio. Ik ga ook snel kijken wat er gebeurt in de de gemeente de Bilt, want ook daar blijkt een transition-town initiatief gaande te zijn. Het gaf mij een heel goed gevoel omdat er zo veel jonge mensen bij betrokken zijn.

Geen opmerkingen: