16 juni 2010

Jacobsvlinder en Katwijk

Vandaag heel onverwacht met mijn oude vriend H. gewandeld. Op mijn verzoek ergens in de buurt van zijn woonplaats zodat ik na afloop van de wandeling naar mijn dochter in Delft kon doorreizen. Hij had wat bijzonders voor me in de aanbieding en dat was zeker het geval! De duinen tussen Leiden en Den Haag. Het is ongelooflijk hoe fraai ons toch dichtbevolkte land is. Een schitterend duinlandschap, het leek wel buitenlands met haar forse hoogteverschillen. Het was prachtig weer en de insecten vlogen dan ook lustig rond. En dan krijg je toch wel sterk het gevoel dat het goed gaat met de natuur in NL. Veel libellen en vlinders. De bosmieren waren druk in de weer met het vangen van (mei?)kevers.
In de verte wees H. mij op de tempel van de Soefie gemeente in Katwijk; zelfs op forse afstand een imposant gebouw. En we spraken af om daar ook een keer te gaan wandelen, overigens op mijn verzoek want ik was daar voor het laatst als klein kind op vakantie met mijn ouders natuurlijk. Het enige dat ik mij herinner van die vakantie is dat er enorme hoeveelheden zwart gele rupsen zaten in de duinen. Zelfs de waardplant kon ik mij nog enigszins voor de geest halen. 
Op mijn mouw landde een fraaie rood kleurige vlinder die ik hier thuis kon duiden als Jacobsvlinder en..... in het onvolprezen insectenboekje van de bieb stond ook een afbeelding van de rups en, inderdaad, dat was de geel-zwarte rups van 56 jaar geleden, die als waardplant het Jacobs kruiskruid heeft, de plant die mij nog vaag in mijn herinnering voor ogen stond.

Geen opmerkingen: