13 juni 2010

36 jaar voetbal

Hier in de buurt lijkt het wel carnaval; allerlei oranje versierselen domineren het straatbeeld. Auto's met vlaggen, kinderen met oranje T-shirts met een naam erop. Het is weer vier jaar verder; het WK voetbal. Zoals de Grieken in de klassieke oudheid de tijd indeelden in perioden van vier jaar, samenhangend met de Pytische Spelen in Olympia, zo doe ik dat een beetje met het WK voetbal. Het voetbal zelf interesseert me niet zo gek veel meer. Maar ja, ik ben van de generatie die Johan Cruijf in zijn beste jaren heeft zien voetballen en daarna was het toch allemaal minder. 1974, wat een toernooi; als gekluisterd zat ik naar de wedstrijden van "Oranje" te kijken met natuurlijk Cruijf als aanvoerder. Met een weergaloze stijl, met Jan Jongbloed van DWS, de sigarenman die even verderop bij mij in de Jan Hanzenstraat zijn winkeltje had, in het doel. Hij liep soms wel uit tot halverwege de middellijn; het soort doelman waar Cruijf de voorkeur aan gaf. En dan die combinaties; het was fantastisch om te zien. De afloop van de finale was natuurlijk dramatisch. Met een stel vrienden hadden we lekker gegeten (entrecôtes van de barbecue weet ik nog) en daarna de wedstrijd die binnen 30 seconden een penalty voor NL opleverde en weergaloos werd gescoord door Cruijf. En toch verloren. Teneergeslagen gingen we naar Zandvoort om af te reageren. De aanwezige Duitsers durfden hun vreugde niet te tonen en de toen nog sluimerende animositeit bij de NLers kon nauwelijks onderdrukt worden.
Mijn eerste WK was in Norg tijdens de vakantie, 1966 in m'n verkeringstijd. Samen met mijn (aanstaande) schoonvader heb ik de oerspannende wedstrijd gezien tussen Duitsland en Engeland. De laatste heeft de wedstrijd toen onverdiend gewonnen. 
De volgende wedstrijd die ik mij kan herinneren was in 1978, op vakantie in de Vogezen. Wij kampeerden, terwijl mijn schoonouders in hotel zaten. Dat voorbeeld hebben we snel gevolgd omdat het zo koud was dat het sneeuwde. Nederland tegen Argentinië en reuzespannend en opnieuw verloor Oranje ondanks een fantastisch elftal met o.a. Rensenbrink en Cruijf. Daarna heb ik nooit meer gekeken tot 2006, vakantie in Spanje. NL verloor van de Portugezen geloof ik met bijzonder onsportief spel van de Portugezen. En dan dit jaar weer. Ik weet niet eens meer een naam van een NLse speler, .... of? Rafaël van der Vaart misschien. Maar mocht NL in de finale komen, dan ga ik zeker kijken!

Geen opmerkingen: