18 juni 2010

The Pawnbroker

Een film die ik zo ontzettend graag opnieuw wilde zien, "The Pawnbroker" (1964) met Rod Steiger in de hoofdrol. Ooit zag ik die film in de bios, wel zo'n 40 jaar geleden denk ik. Ik wist nog dat het een film was met allemaal flash-backs van WO II. De hoofdpersoon was een overlevende van Auschwitz. En het viel me niks tegen; de paar dingen die ik me nog wist te herinneren waren inderdaad onderdeel van deze zeer indrukwekkende film en de flash-backs zijn zeer aangrijpend en bijzonder geïntegreerd met wat de hoofdpersoon in het New York van de 60er jaren meemaakt. Criminaliteit speelt een belangrijke rol. De merkwaardige mensen die bij de pandjesbaas hun spullen in pand komen brengen. De film is bijzonder imposant, niet in de laatste plaats omdat zij heel sober in zwart-wit is opgenomen.
In de WIKIpedia las ik dat dit de eerste film was waarin de Amerikaanse filmkeuring een film met blote borsten door de keuring liet komen. Aardig tijdsbeeld als je ziet hoe functioneel dat toen was en vergelijkt met de overdaad en vanzelfsprekendheid van bloot in moderne films. Het gaat in deze film om een hoertje dat probeert om wat te belenen en zichzelf er (tevergeefs overigens) bij aanbiedt om een wat hogere prijs te kunnen bedingen.
Mijn aanhoudendheid is beloond; in geen enkele videotheek was de film bekend. Maar nu dankzij internet heb ik haar toch weer kunnen zien. Een aanradertje voor liefhebbers van oude films.

Geen opmerkingen: