24 juni 2010

24 juni

Altijd een bijzondere dag die 24e juni. Misschien heeft iedereeen dat wel, zo'n magische dag waarop gebeurtenissen zich concentreren. Ik heb dat vooral met 1 augustus, maar toch ook wel met 24 juni. Dit jaar heb ik de 24e juni bijna 24 uur lang meegemaakt; ik moest al om 5.00 uur op om op tijd te zijn voor de educatieve rondleiding met de kinderen van Strabrecht. Van de weeromstuit kon ik slecht slapen en schrok al voor 3.00 uur wakker. Heerlijk zo'n kerkklok: je hebt geen wekker nodig want je hoort de nacht voortschrijden van half uur naar heel uur. Om half vijf maar opgestaan en om 5.57 met de eerste bus op weg naar Heeze. Voor het eerst de aansluiting gemist in Eindhoven, maar toch op tijd op de heide. En dat werd weer een leuke excercitie met geïnteresseerde kinderen en prachtig weer. Van de onderwijzer begrepen we dat de voorgaande groepen van de school erg enthousiast waren en van de leiding van SBB begreep ik ook dat scholen heel enthousiast reageren. Na afloop nog even in de hitte gewandeld en daar kwam ik een echtpaar tegen terwijl ik wat zat te genieten op en bankje en dan hoor je zo'n schitterend levens verhaal. Dat lijkt ook wel het item van de laatste dagen.
De dag tevoren het levensverhaal van onze al veel geroemde aardrijkskunde leraar J.H.B den Ouden. In een zonnig samenzijn hebben Peter C. en ik vernomen hoe deze gedreven man, hij was pas 25 jaar oud toen wij les van hem kregen, de kennis over het sociale systeem van het Indiase platteland heeft vergroot en wat dat dan betekent voor je privé-leven. Het is toch wel anders of je de gegevens voor je onderzoek betrekt uit experimenteel werk, uitgevoerd in een laboratorium met een bak muizen of dat je je met je levenspartner een jaar moet ingraven in een primitief Indiaas dorp, met een huis dat half instort als het hard regent.
Maar het echtpaar uit Strabrecht had ook zo'n levensverhaal dat je dan hoort, terwijl je voor elkaar niet meer bent dan "ships that pass in the night". Onder de titel "Carpe Diem" zal ik het op de Blog zetten.
Moe als een hond kwam ik aan bij mijn goede vriend Dick O. in Vaals. Lekker gegeten en tot 00.30 naar Meryl Streep gekeken in de film "The hours", een nauwelijks te begrijpen cultfilm o.a. over het creatief proces van Virginia Woolf, ook zo'n gedreven persoon als J.H.B.

Geen opmerkingen: