21 juni 2010

Koud voor de tijd van het jaar?

In mei was het te koud voor de tijd van het jaar, maar juni kan er ook wat van. Vorige week vrijdag was ik weer met een groep kinderen in het kader van "de expeditie Salamander" op de Strabrechtse heide voor een stukje natuur beleving voor de kinderen. Ondanks de koude was het een succes; een paar kinderen stonden bij aanvang gewoon te bibberen en ik was al bang dat ze onvoldoende gekleed waren. Maar het extra expeditie-hesje en de wandeling en verdere beweging toen we eenmaal op weg waren, deden genoeg om de kou voor de kids te verdrijven. Maar dat gold minder voor de insecten. Het was me al opgevallen dat er geen libelles en waterjuffers bij de beek vlogen zoals de andere dagen. En later bij de expeditie zag je ook geen vlinders; een doodenkele misschien.
Maar zondag 20 juni, doet de deur dicht. Ik heb tijdens mijn zondagse wandeling onderweg een aantal bosmierennesten gezien die gewoon weer in rust waren gegaan. Er was geen mier te zien. Of het ook koud is.
Overigens hoorde ik een hilarisch bericht dat mei met 0,6 graden de warmste mei aller tijden (sinds gemeten wordt) was geweest. Nou ja, misschien wereldwijd, maar ik heb er hier niets van gemerkt en mijn beleving is toch vooral lokaal. Maar naar ik begreep is de klimaatdiscussie net zo'n hype als de zure regen in de jaren 80?! Wat moet je nou geloven als gewoon burger?

Geen opmerkingen: