24 maart 2023

The immortal hour

 

Dicks' eigen immortal hour

Rutland Boughton, Engels componist schreef begin vorige eeuw een prachtige opera, althans de muziek is werkelijk prachtig en werd door vriend Dick opgepikt in de tachtiger jaren. Deze opera, "The immortal hour" was zeker in NL onbekend en in Engeland een beetje in de vergetelheid geraakt. Naar ik uit de site over Boughton begreep is er ter ere van zijn 100e geboortejaar in de tachtiger jaren een opname gemaakt van de muziek met schitterend koorwerk en waarschijnlijk heeft in die tijd ook de NLse radio deze muziek laten horen en heeft Dick het gelukkig opgepikt. In ieder geval heeft hij de CD aan kunnen schaffen bij een zaak in Aken die naar zeggen van iedere CD in ieder geval een exemplaar in de verkoop heeft. En inderdaad lag er destijds een drietal. 
Ik was direct verkocht destijds zo mooi vond ik deze muziek; helemaal mijn goesting, beetje geheimzinnig en met fantastisch koorwerk. Het is een beetje de stijl van Wagner, maar veel minder pompeus en muzikaler naar mijn mening. Neemt niet weg dat ik ook Wagners' muziek grotelijks kan waarderen hoor.
Vanmorgen vroeg had ik de twee laatste delen beluisterd en kon het niet laten om Dick per WhatsApp te melden dat er weer eens zo van had genoten. Hij stuurde mij een mooie foto retour met de opmerking dat hij zijn eigen immortal hour had meegemaakt die ochtend tijdens het wandelen. Die foto past inderdaad naadloos bij de geheimzinnige mooie muziek van Rutland.

2 opmerkingen:

Roos zei

Prachtige foto!

Richard Moretsoo zei

Ja, Immortal Hour. Prachtig! Dank je wel voor de plaatsing van mijn foto, Evert, en voor het compliment, Roos. Overigens, de CD-zaak was in keulen. De grootste cd-winkel van europa. De Saturn am Hansaring. kruising tussen een magazijn en een winkel. Je moest in dikke catalogusboeken de gewenste CD opzoeken, en kon dan met de code in het magazijn de CD uit het rek vissen. Bestaat helaas niet meer, met de opkomst van streaming is nu ook de CD uitgerancheerd, terwijl de Vinyl-LP juist terug komt.