04 maart 2023

Mierenwerkgroep

Aangezien mijn fiets nog op het station stond moest ik vanmorgen wel lopen, maar dat was best lekker want zo'n studiedag is toch alleen maar zitten. Het "Groene huis" in Amersfoort was vlakbij station Amersfoort Schothorst en zo had ik al met al toch een paar kilometertjes in de benen. Gezellig om weer tussen een groep van echte natuurliefhebbers een dag door te brengen net als de wintervergadering onlangs met de NEV. Een viertal lezingen was gepland te beginnen met een presentatie van een onderzoek naar de soortenrijkdom in bossen met onderscheiden vormen van beheer en wel beheerd resp. onbeheerd. De foto's van de verschillende bossen, alle binnen het kroondomein, deed al een sterkvermoeden rijzen naar de uitkomst van de studie die vooral gekenmerkt werd door technische problemen. Echter de uitkomst was zo significant en zo voorspelbaar dat niemand twijfelde. De onbeheerde bossen toonden een veel groter soortenrijkdom v.w.b. soorten mieren, hetgeen een goede afspiegeling is van de ecologische status.
De tweede lezing toonde een huzarenstukje van twee bevlogen natuurliefhebbers waaronder een van de boswachters van SBB. De twee dames hadden een cursus opgezet en uitgerold over mieren. Dia's met grote groepen over bino's gebogen liefhebbers kenmerkten de lezing. Wat ik vooral opmaakte was toch dat mieren niet het eerste onderwerp zijn waarmee je kinderen, althans schoolkinderen kunt interesseren. Daarentegen wordt het onderwerp wel degelijk interessant gevonden door volwassenen met interesse voor ecologie en natuur. 
De derde lezing was wetenschap op hoog nivo en betrof het merkwaardig gedrag van door schimmels geparasiteerde mieren. Dat gedrag was al eens eerder door Peter Boer getoond in een eerdere studiedag van de MWG wist ik mij nog te herinneren. Nu werd het gedrag nauwkeurig geanalyseerd en werden de omstandigheden waaronder het proces in de natuur plaatsvindt gemeten. 
De laatste lezing was van onze voorzitter zelf en betrof de waarneming van Polyergus, de Amazonemier, in het uiterste hoekje van Nederland. Ooit was ik meer met een excursie van de MWG speciaal naar het enige toen bekende plekje waar deze mier nog zou zitten, maar nu is de aanwezigheid op meerdere plekken vastgesteld.
Na een aantal verenigingszaken werd de zitting gesloten. Was weer ontzettend leuk geweest.
Thuis gekomen heb ik in alle rust de spektaart en het krentenbrood gebakken zoals ik mij had voorgenomen. Op het eind van de avond kwam Roos thuis op de flat na een heerlijke middag en avond bij haar nicht te hebben doorgebracht. We hebben nog even onze belevenissen van de laatste dagen besproken bij een glaasje en een nootje en rolden over twaalven pas in bed. Morgen weer drukte mer kleintjes.


Geen opmerkingen: