01 maart 2023

Chauffeur kunt u even stoppen

 

Een van de ezels

We vertrokken ruim op tijd met de bus richting Deventer, d.w.z. via Olst want daar in debuurt zouden we uitstappen voor een wandeling naar de Abdij Sion, een leuke plek om een chocolademelk o.i.d. te nuttigen. Nu moet u weten dat de trein tussen Zwolle en Deventer niet reed in verband met werkzaamheden maar dat de spoorwegovergangen niet allen open waren. Dat dit voor de bus een hindernis zou zijn kwam als een verrassing voor ons en voor mij als ouwe vent zelfs als een bijzonder onaangename verrassing. Roos merkte al in Olst dat de chauffeur een wonderlijke route reed en de allervriendelijkste man moest aan de hand van een geschreven velletje uitmaken hoe hij de route tóch zou kunnen rijden ondanks de spoorwegproblematiek. Intussen nam mijn probleem zodanig toe dat ik heen en weer moest gaan lopen en uiteindelijk aan de chauffeur vroeg of hij even ergens kon stoppen en de allervriendelijkste meneer deed dat inderdaad ergens bij de oever van de IJssel waar ik onder hoge druk mijn plas kon plegen. Allemachtig wat een opluchting. Die arme chauffeur wist volgens Roos nauwelijks waar we zaten en ze hielp hem met behulp van Komoot weer enigszins op weg waarbij wij op een alleraardigste plek mochten uitstappen. Overigens waren we de enige passagiers maar we hadden behoorlijk met de chauffeur te doen.
We stapten uit en het was inderdaad een verrassend leuke plek want al binnen enkele honderden meters kwamen we langs een boerderij met een aantal ezels die daar genoeglijk stonden te vreten van het hooi. De eigenaar kwam naar ons toe,hij dacht dat wij degenen waren die hij verwachtte omdat ze met twee ezels op stap zouden gaan. Dat waren wij dus niet maar desalniettemin hadden we een ontzettend leukeen interessante kout over de ezel en zijn dieet behoeften. Ik wist dat ezels slecht tegen "rijk"voedsel kunnen en bij lekker voedzaam gras een aandoening aan de hoeven kunnen krijgen, mij bekend onder de naam "hoefrot", dat werd door de vriendelijke ezelaar gecorrigeerd; deze aandoening wordt hoefbevangenheid genoemd en wordt feitelijk veroorzaakt doordat de ezel diabetisch wordt, zijn pancreas is kennelijk niet bestand tegen het rijke dieet zoals de mens dat kent bij overmatig gebruik van suiker en/of van veel te veel eten. Leuk weetje!
We liepen door een aantrekkelijk gebied waarbij Roos als gebruikelijk gidste en uiteindelijk inderdaad bij de abdij Sion waar we onszelf verwenden met chocolademelk en een gebakje. Was een fijne wandeldag geweest.

1 opmerking:

biltburg zei

Het heet Bevangenheid