27 maart 2023

De eerste pulletjes

De toko in Breukelen

Gisteravond had ik mij voorbereid op de wandeling voor vandaag, dus eerst het weerbericht, dat beloofde niet veel goeds, regen, sneeuw en hagel buien met mogelijk af en toe zon en dat werd het vandaag inderdaad met de nadruk op koude noord-westenwind maar vooral ook zonnige perioden. Dus een ouwe bekende, van Hollandsche Rading naar Breukelen, maar dan in de omgekeerde richting vanwege de windrichting. Viel me niet tegen, "Truus" stuurde me via een aangename route door Breukelen, bij nader inzien best een mooi stadje. Op het kerkplein aangekomen viel mijn oog direct op een Indonesisch restaurant, zo te zien behoorlijk authentiek, dus een foto gemaakt en direct naar Roos ge-appt met de opmerking dat we daar een keer moeten gaan lunchen aan het eind van een wandeling.
Een "buiten" langs de Vecht

Vervolgens de brug over de Vecht en direct rechtsaf over de weg langs de Vecht. Allemaal prachtige buitenhuizen nog uit de gouden eeuw toen vermogende Amsterdamse kooplui hier hun zomerverblijven lieten bouwen. We hebben hier een keer naar een huisconcert van de VvhL geluisterd in zo'n prachtig buitenhuis, dus foto door-ge-appt. En toen over het smalle betonnen plankiertje over het slootje en het modderige pad naar het waterleidingkanaal. Daar hoorde ik het geluid van een fitis en pakte de meegenomen Swarovski er bij. Klein snertvogeltje dat ik wel hoorde maar natuurlijk niet kon vinden. Op dat moment passeerde een mevrouw mij en vroeg naar mijn vogelbevindingen. Zij liep een etappe van het Marskramerpad, we zouden elkaar even later opnieuw ontmoeten en raakten zodanig in gesprek dat we tot Hollandsche Rading samen zijn opgelopen; bij het waterleiding kanaal zwom een eendenpaartje met een sliert van die kleine pulletjes, de eerste dit jaar.
De eerste pulletjes

Die mevrouw hield er een stevig tempo op na en eigenlijk deed me dat wel goed. Aan het eind van de wandeling constateerde ik dat we gemiddeld 5,1 km/hr hadden gelopen en dat is 0.3 sneller dan mijn eigen tempo en wonderlijk genoeg had ik na 15 km het gevoel dat ik er nog wel vijf had kunnen lopen. Samen oplopen en een wat hoger tempo is kennelijk goed voor de prestatie. Was reuze gezellig en gespreksstof genoeg. Grappig om te constateren dat wandelaars toch vrijwel altijd - zoals Roos dat noemt - met het zelfde sop zijn overgoten. Natuurliefhebbers, gezond leven, geen auto, moestuin, zelf brood bakken etc. Deze etappe had voor mij geen geheimen zodat we ook niet steeds over de geasfalteerde delen hoefden te lopen. Bij de provinciale weg scheidden zich onze wegen en ging zij een kop thee drinken bij het restaurant "bij Moeke" heet het geloof ik. Gaat nicht Vera regelmatig eten als ze met Klaus terug komen van het zweefvliegen. 
Aangekomen op station Holl. Rading nog wat moeten wachten uiteraard en weer snel in de Bilt waar het stevig bleek te hebben geregend. Nog even langs bij Albert Heijn voor melk en frambozen uit de diepvries om jam te maken met de nog aanwezige ingevroren aalbessen die er nog van afgelopen zomer in de vriezer liggen. Jam aangezet en op laag vuur alles laten ontdooien en mengen met suiker en pectine. Aan de thee en het restje van gisteren gegeten en tevreden wat gaan lezen en de blog schrijven. Was al met al een bijzonder genoeglijke dag geworden. 

Geen opmerkingen: