28 maart 2023

Halsbrekende toeren

 

Halsbrekende toeren bij het poetsen

Was me gisteren goed bevallen om rond Hollandsche Rading te gaan wandelen. Dus, rekening houdend met de windrichting, maar vooral met het prachtige heldere weer en de laag staande zon besloot ik om van Ooast naar West te gaan lopen en wel van station Hollandse Rading naar station Maarsen. Het eerste stuk was derhalve gelijk aan waar ik gisteren was geëindigd. Zo kwam ik aan bij de versperring waar we gisteren vanuit de andere richting wel door konden lopen, echter de versperring was nu compleet zodat ik moest keren. Dat stelde mij wel in de gelegenheid om te vragen wat hier voor technisch onverwachts uit de grond werd gestapt, bleek om een -station van de gasunie te gaan, dus had iets te maken met het aardgasleidingnetwerk alhier. Dus een stuk teruggelopen met een mopperende "Truss" die er niets van begreep. Even verderop het Bert Bos pad in afgeslagen en dat was wel zo onwezenlijk mooi, echt een natuurgebied met, hou je vast lezer, zelfs een kievit die opvloog. Vooral futen en kuifeenden om niet te vergeten zwanen kenmerkten de fauna alhier. Een zwaan stond zich omstandig te coifferen en draaide daarbij zijn lange hals op onnavolgbare wijze teneinde veertjes in zijn nek te poetsen. Ik maakte er speciaal voor de blog een foto van, prachtgezicht.
Ik liep verder, ging nog even op een bankje van het mooie landschap genieten. Verschillende wandelaars passeerden waaronder zelfs een hardloopster. De laatste kilometer ging door een stukje moerasbos,echt bijzonder en toen kwam ik op de doorgaande weg naar Maarsen, heden in reparatie, het wegdek wordt vernieuwd zo te zien. Het ging nu voor een groot stuk over asfalt maar wel door een stiltegebied en daar hoorde en in de verte zelfs het geluid van een grutto, het was er zo te horen slechts eentje. Met m'n handen achter m'n oren bleef ik enkele minuten staan luisteren naar dit "vroegig" zo algemeen klinkende voorjaarsgeluid. Hier in de Bilt hoor ik het helaas nooit meer; bij IVN Wijhe, middenin het weide gebied is de werkgroep weidevogels opgeheven wegens ontbreken van .... u raadt het al, de weidevogels. De natuur verliest langzaam maar zeker haar wilde flora en fauna; Engels raaigras neemt de plaats over.
Het vervolg ging langs de Maarseveense plassen en uiteindelijk bereikte ik Maarsen en het station. Was een lekkere wandeling geworden van een kilometertje of 12. 

Geen opmerkingen: