15 juni 2022

Odes

 


Ik noemde het al in de blog van gisteren: het boek "Odes" van David van Reybrouck, die ik voorheen kende als de auteur van "Congo" en "Revolusi". Maar hij heeft ook deel uit gemaakt van de journalisten achter "de correspondent" en tegen die achtergrond heeft hij in overleg met de hoofdredacteur gekozen voor een wekelijkse bijdrage in de vorm van odes over ver uiteenlopende onderwerpen; een vorm om overpeinzingen tot uitdrukking te brengen dunkt mij. Deze odes zijn gebundeld en in boekvorm uitgegeven; zeer lezenswaardig moet ik concluderen.
De eerste ode, "ode aan de ex", heeft mij echt aangegrepen. Hij schrijft zo liefdevol over een ontmoeting met zijn ex en geeft een warme achtergrond aan iets fijns dat wel definitief voorbij is; een vertrouwdheid die verdwenen is maar nog een duidelijke weerklank heeft. 
Maar ook de vele odes die daarop volgden heb ik met veel genoegen gelezen. De ode aan Kofi Annan die het denken van David heeft beïnvloed vond ik ook met zo veel warmte geschreven. Een welgemeend leesadvies.

Geen opmerkingen: