20 december 2020

Revolusi

 


Wat heeft die David van Reybrouck weer een fantastisch boek doen verschijnen; van het boek over de Congo was ik sterk onder de indruk, maar nu "Revolusi" over de koloniale geschiedenis van Indonesië dat stijgt ver boven mijn verwachtingen uit. Gisteravond ben ik eraan begonnen en ben ik met alle lichten aan in de slaapkamer in slaap gevallen en ben ik middenin de nacht weer verder gaan lezen. Aangesterkt met een ontbijtje en koffie heb ik - niet te geloven - tot 14.00 liggen lezen en kostte het me moeite om me van het boek los te wrikken. Maar ik moest mezelf toch echt even uitlaten.
Was ik hierin geïnteresseerd? Misschien wel een beetje, maar ik was niet zo bewust bezig met politiek; de natuur was meer mijn interesse gebied in mijn jonge jaren. Ik wist door mijn kennis en interesse in dierkunde (door het Leerboek der dierkunde, dat ik ooit van mijn tante had gekregen) wat de oude- en de nieuwe wereld waren, maar pas ergens in mijn studententijd hoorde ik van de "derde wereld", ik bedoel maar. En ook onze nationale geschiedenis omtrent Indonesië was mij ontgaan totdat ik goed bevriend raakte met één van mijn dispuuts-genoten die alles wist over Che Guevara, het imperialisme en allerlei revolutionaire zaken, die mij volstrekt onbekend waren. Hij was ook een van degenen die destijds het van Heutsz monument te lijf gingen; hij had één van de messing letters van het monument in zijn kamer hangen. Ik kende dat monument natuurlijk maar had geen flauw idee voor wie of wat het was opgericht. 
Aan van Heutsz ben ik nog niet toegekomen, maar ben inmiddels aangeland in het tijdsgewricht dat WO II net is afgelopen en dat de westerse landen weer proberen om greep te krijgen op de voormalige koloniën waar de Japanners nog verblijven, zij het niet meer in oorlog, maar nog niet afgevoerd. In dat vacuüm is een van de eerste dingen die de zichzelf vrij verklaarde Indonesiërs hebben gedaan, het neerhalen van het monument van Jan Pietersz. Coen; en naar ik nu nog beter begrijp, volkomen terecht. Wij moeten dat hier in NL, in Hoorn om precies te zijn ook maar eens gaan doen. Het is meer dan schande wat NL de mensen aldaar heeft aangedaan en dat eeuwenlang en ten faveure van het vaderland.

Geen opmerkingen: